Vem blir Årets Senior?
Nyheter | rösta och vinn

Vem blir Årets Senior?

Nu är det åter dags att rösta fram Årets Senior 2023! Utmärkelsen ska gå till någon som medverkat till att förändra bilden av seniorer eller varit en bra förebild under förra året. Vem tycker du ska vinna? Rösta senast den 11 mars.

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-03-02

Hugh O’Brian

Foto: Jan Arleij

Det ska en jänkare till för att få tiotusentals svenskar att inte bara knyta näven i byxfickan utan gång på gång gå man ur huse och demonstrera utanför riksdagen för att få rättvisa skipad. Det handlar om årskull -57 som fick tillbaka flera miljarder i skatter som politikerna försökte ta ut.
Med SPF Seniorerna i ryggen vände vindarna. Men utan en upprorsledare som Hugh, själv född -57 och sedan många år boende i Sverige, hade knappast skatten kunnat återföras till seniorernas Sherwoodskog.

Susanne Iwarsson

Foto: Johan Bävman

Om ålderismen ska tryckas tillbaka måste forskarna bidra med både teoretiska argument och praktiska vägar. En som gör det är professor Susanne Iwarsson, chef för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa vid Lunds universitet.
Hennes forskning ger svar på hur teknik kan hjälpa oss hemma genom livet. Ett lägenhetslabb hör till verktygen. Under 2023 tog hon fram en guide med tips om hur forskare i sin kommunikation kan motverka diskriminering av äldre.

Sven-Eric Liedman

Foto: Sofia Sabel

I egenskap av professor i idé- och lärdomshistoria är Sven-Eric Liedman van att sätta ord på tankar. I boken I november – om åldrande gjorde han det på ett personligt sätt och berättade inifrån om hur det känns att åldras. Hur man känner sig ungefär som förut men blir bemött annorlunda.
Han fick ett stort gensvar med denna personliga bok, det var många som kände igen sig. Sven-Eric fortsätter att uttrycka sina kloka tankar i tidningar som DN och Göteborgsposten.

Malena Ivarsson

Foto: Louise Billgert

Malena Ivarsson är inte bara Seniorens populära relationsexpert – hon driver även podden Till sängs i kulturen i Sveriges Radio P1 tillsammans med Samanda Ekman. Vilket är ännu en del i hennes enträgna uppgift att avdramatisera sex, lust och längtan. Framför allt vill hon slå fast att detta är känslor som inte avtar med åren. Kärlek, ömhet och kättja kan drabba oss när som helst. Och då gäller det att kunna prata om slemhinnor och sviktande erektion som de vuxna människor vi är.

Läs också: Vem blir Årets Junior?

Vinn lotter!

Skriv namnet på den du vill utse till Årets Senior/Årets Junior på ett vykort och skicka till Senioren, Box 38063, 100 64 Stockholm. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer och märk kortet Årets Senior/Junior. Eller mejla till rosta@senioren.se Senast den 11 mars vill vi ha din röst. En av er som röstar vinner 10 Sverigelotter.

Dölj faktaruta

De har blivit Årets Senior tidigare

2022: Mats Melin
2021: Janne Josefsson
2020: Ingmar Skoog
2019: Barbro Westerholm
2018: Inga-Lisa Sangregorio
2017: Marie Göranzon
2016: Marianne Rundström
2015: Dagny Carlsson
2014: Leif Mannerström
2013: Yngve Gustafson
2012: Barbro Westerholm
2011: Bodil Jönsson

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2024-03-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas