Vem blir Årets Senior?
Nyheter | Tävling

Vem blir Årets Senior?

Nu är det dags att rösta fram Årets Senior 2017! Vi har valt fem personer som vi tycker är förebilder för dagens seniorer. Alla har på sitt sätt bidragit till att förändra synen på äldre i samhället.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-11-16

Hederstiteln Årets Senior har tidigare tilldelats Bodil Jönsson, Barbro Westerholm, Yngve Gustafson, Leif Mannerström, Dagny Carlsson och Marianne Rundström. Nu vill vi att du röstar på din favorit bland de nominerade.

Var med och tävla! Vi lottar ut två resor till Åland med Viking Cinderella, i utsideshytt med buffé och frukost för två personer bland er som är med och röstar fram Årets Senior.

SÅ HÄR RÖSTAR DU!

Mejla din röst till rosta@senioren.se
Märk mejlet ”Årets Senior”.

Eller

Skriv namnet på den person du vill utse till Årets Senior på ett vykort. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer. Märk kortet ”Årets Senior” och skicka det senast den 11 december till
Senioren,
Box 22574,
104 22 Stockholm.

Dölj faktaruta

Wilhelmina Hoffman, 57 år

Hon är geriatrikern och överläkaren som i trettio år kämpat för de demenssjuka. Ända sedan hon som 18-årigt vårdbiträde förfärade sig över hur de gamla behandlades i vården, har hennes fokus och mål varit att förändra och förbättra situationen för demenssjuka.
– Vi måste ha ett demensvänligt samhälle, de som drabbats av sjukdomen måste också ha rätt att få leva sitt liv. Mycket har blivit bättre på de här trettio åren, men vi har fortfarande långt kvar.
Hon är verksamhetschef för Silviahemmet och vd för Svenskt Demenscentrum, och har varit med och startat minnesmottagningar, demensutbildningar, föreläst och entusiasmerat. I Almedalen i somras delade Svenskt Demenscentrum ut ett pris till »den mest demensvänliga butiken« i landet. Allt för att sätta fokus på samhällets brister i att möta och förstå den som drabbats av sjukdomen.
Wilhelmina har fått ta emot H M Konungens medalj i 8:e storleken för sina insatser. Hon har även utsetts till Årets Mappie av tidningen M-Magasin. Kampen fortsätter!

Foto: Ulrika Palmcrantz

Ingmar Skoog, 63 år

Bilden av äldre nyanseras hela tiden. Men det behövs en idog produktion av fakta och bevis för att genomskåda myterna.
Därför blir personer som Ingmar Skoog så viktiga. Denne professor i psykiatri vid Göteborgs universitet har bland annat genom Sveriges äldsta befolkningsstudie, H70-studien, kunnat ge oss bärande bevis för att dagens 75-åring ofta är lika vital som en 50-åring för 30 år sedan. Vi blir inte dummare med åren, våra äktenskap är lyckligare än för 30 år sedan och många fler kör bil vid 75.
Under det gångna året har Ingmar Skoog tagit ett steg till: nu visar han på sina närmast otaliga framträdanden att 70 också är det nya 20: Dagens 70-åringar reser ut i världen och upptäcker nya saker och vill hinna med allt de inte hunnit tidigare.
Han upplyser oss om äldres psykiska ohälsa, och förklarar outtröttligt hur viktigt det är att upptäcka depression. Han har dessutom världsrykte som demensforskare.

Foto: Johan Wingborg

Marie Göranzon, 74 år

Hon är en av våra allra största skådespelare och brukar kallas Dramatens Grand Old Lady. Det är femtio år sedan hon gick ut Dramatens elevskola som en i Ingmar Bergmans första kull på skolan. Hon var redan mamma, och blev den första kvinna med barn som gått utbildningen.
Sedan dess har hon varit Dramaten trogen i alla år, och tillhör fortfarande ensemblen, fast under friare former nu. Under hösten har hon varit aktuell med en bok om sitt liv, Vrålstark & skiträdd (skriven av Stina Jofs). Hon spelar också mamman i Marie Louise Ekmans pjäs om sin demenssjuka mamma, Försökskaninerna, på Dramaten. Dessutom medverkar hon i lunchsoppteater på Stadsteatern. Marie är en sann förebild för oss andra bara genom att fortsätta vara den hon är, fortsätta stå på scen och fortsätta att leva livet fullt ut.
Hon har fått flera priser och utmärkelser genom åren, bland annat den kungliga medaljen Litteris et Artibus, O’Neill-stipendiet, Guldmasken och Svenska Dagbladets Thaliapris.

Foto: Louise Billgert

PC Jersild, 82 år

Han är läkaren som blev en produktiv författare. Under sina 57 yrkesverksamma år har han producerat ett 40-tal böcker. Flera av dem har blivit moderna klassiker, som Grisjakten, Barnens Ö och Babels hus.
Några av hans romaner är skrivna som samhällskritisk satir och dystopiska framtidsskildringar. Det gäller även hans senaste bok, Tivoli, som är en satir om ålderdom och död, och hur det är att åldras i Sverige idag.
Det handlar om äldreboendet BlissGardens, som ligger på Gröna Lunds område efter att nöjesparken gått i konkurs. Några kinesiska investerare har satsat på ett supermodernt boende för kapitalstarka seniorer, med full service och robotar som utför en del av hjälpen. Om den svenska äldreomsorgen i Sverige idag säger PC Jersild så här:
– Regeringen talar ständigt om att man vill bygga ut möjligheterna för oss gamla – samtidigt som kommuner och landsting lägger ner institutioner. Äldrepolitiken är rejält eftersatt och jag förstår inte att folk finner sig i det.

Foto: Sara Mackey

Amelia Adamo, 70 år

Behöver hon ens någon närmare presentation, vår okrönta tidningsdrottning? Hon som alltid säger vad hon tycker och inte räds att ge sig in i debatter. Som startat magasinen Amelia, Tara och M-Magasin, och varit gästprofessor vid Journalisthögskolan i Göteborg. Och som numera tar ton för de äldre och ilsknar till när man i tv visar en schablonbild av en äldre person som någon med rullator.
– Äldre är en grupp mellan 55 och 105 som klumpas ihop, och den är ju förstås alldeles för stor, den gruppen. Visst finns rullatorerna och käpparna, men vi som håller både reseindustrin och kulturvärlden under armarna genom att spendera våra pengar där, vi finns också. Man kan inte ena dagen säga att vi ska jobba tills vi blir 75 och nästa dag framställa oss med käpp och rullator.
Amelia har fått många priser och utmärkelser genom sitt långa och fantastiskt framgångsrika yrkesliv. Två gånger har hon fått Stora Journalistpriset, och hon har även blivit utsedd till Årets ekonomikvinna.

Foto: Carl Johan Rönn

SÅ HÄR RÖSTAR DU!

Mejla din röst till rosta@senioren.se
Märk mejlet ”Årets Senior”.

Eller

Skriv namnet på den person du vill utse till Årets Senior på ett vykort. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer. Märk kortet ”Årets Senior” och skicka det senast den 11 december till
Senioren,
Box 22574,
104 22 Stockholm.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2017-11-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas