Dagny är Årets senior
Dagny tar emot priset för Årets Senior. Foto: Sara Ringström
Leva & uppleva | Nyheter | Årets Senior 2015

Dagny är Årets senior

Nu har ni röstat fram Årets senior, och efter en ganska hård kamp står det klart att det är Dagny Carlsson som vunnit titeln! Dagny har gjort sig känd genom sin blogg med över en miljon besökare.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-01-27

Stort grattis Dagny, du vann! Var det en väntad seger?
– Nej, verkligen inte, jag trodde att kvartersdoktorn skulle vinna. Han är ju så bra, och så väldigt trevlig.
Ja, det är han, men du fick ännu fler röster. Varför tror du att du är så omåttligt populär?
– För att jag är så gammal. De tror inte att gamla människor kan någonting. Det är ingen som förväntar sig något av en som är så gammal som jag.
Ett typiskt Dagny-svar. Hon är slagfärdig och ärlig som få, och även om hon själv insisterar på att hon har sin ålder att tacka framgången för, finns det nog mer som ligger bakom. Över en miljon besökare på bloggen kan inte ha fel – Dagny bjuder på sig själv och skriver om både stort och smått i livet. Allra roligast tycker hon att det är att skriva om hur det var förr i tiden.
– Det skadar inte att folk vet hur bra de har det idag. Ingen ska komma och säga till mig att det var bättre förr. Men en sak var nog bättre, och det var sammanhållningen människor emellan. Man hjälpte varandra, man var tvungen att göra det.

Det var skriva jag ville göra

Själv fick Dagny ställa upp för familjen när hennes far dog tidigt, och lämnade Dagnys mamma ensam med de fyra barnen. Dagny var äldst, så det blev hon som fick börja jobba och dra in pengar till familjen.
– Jag som alltid hatat att sy fick jobb på en syfabrik, och där jobbade jag i tjugo år. Jag hatar fortfarande att sy. Det var skriva jag ville göra.
Och nu får hon äntligen göra det. Allt som händer nu, med bloggen och alla saker som hon blir inbjuden till, alla tidningar som vill intervjua henne, ser hon som en enda stor revansch. På livet, på allt som inte blev som hon ville. Mamman som råkade bli gravid med Dagny och tvingades gifta sig, och alltid verkade hysa något slags agg till Dagny för det. Äktenskapet med första mannen, som hade alkoholproblem, som var allt annat än lyckligt.

Drygt 1,1 miljoner besökare

Men Dagny är inte den som sätter sig ner och tycker synd om sig själv. ”Det tjänar ingenting till att klaga”, som hon säger.
Vid 93 års ålder fick hon en dator av sin systerson. Först började hon skriva lite brev och annat, för sig själv. Sedan fick hon nys om en datorkurs i närheten, och anmälde sig. När läraren frågade vad hon ville göra med datorn, blev svaret ”blogga”. ”Jaha, det kan inte jag, men då får jag också ta och lära mig”, sa läraren, som heter Helena Ström och är den som än idag förser Dagny med bilder till bloggen. De har blivit goda vänner, och Dagny omnämner henne som ”min vän fotografen”  i sin blogg.
Följarna har bara blivit fler, i dagsläget är det drygt 1,1 miljoner besökare som varit inne på Dagnys blogg. Förfrågningar dräller in i allt högre takt, många vill ha med Dagny på än det ena, än det andra.
– Jag anses så märkvärdig nu så jag kan inte fatta det. De tror att jag kan allt.
Dagen innan vi ses har Dagny till exempel varit på besök på Aftonbladets tv-redaktion, där hon blivit intervjuad om brott mot äldre, och hur man ska undvika att bli lurad av bedragare.
– Jag har ju fått mycket trevligare på äldre dar, än om jag satt här och ugglade själv. Utan bloggen skulle jag less ihjäl. Men fortfarande är jag ganska så ensam. En del tror att jag lever ett glamouröst liv, men så är det inte. De flesta dagar är jag här hemma, ensam, säger Dagny.

Äldre tystas ner

Hon känner inte att hon har något uppdrag med bloggen, men hon vill gärna få andra gamla att förstå att de faktiskt kan göra saker.
– Äldre tystas ner, och i min generation är vi ju så beskedliga också. Vi har blivit kuvade livet igenom. Jag tror att det kommer att bli annorlunda med 40- och 50-talisterna. De kommer inte att låta sig tystas.

Ulrika Palmcrantz

Dagny Valborg »Bojan« Carlsson

Ålder: 103 (fyller 104 i maj)
Bor: Västra Skogen i Solna utanför Stockholm.
Gör: Är (troligen) världens äldsta bloggare. Hennes blogg Bojan har över 1,1 miljon besökare. Bloggadress: www.123minsida.se/Bojan
Vi har också kunnat se henne i dokumentärserien Det är inte så dumt att bli gammal i SVT. Hon har även gästbloggat för Vårdguiden och Skandia, och vunnit den ärorika titeln Veckans svensk i TV4.
Aktuell som: Årets senior 2015!

Årets senior

Det är tidningens läsare som röstar på vem av fem nominerade kandidater som ska få heders-titeln Årets senior. Denna omgång stod det mellan bloggaren Dagny Carlsson, Björn Eriksson, ledare av Kontantupproret; Alexandra Charles, grundare av I,6 miljonerklubben; Magnus Eriksson, läkare och känd från tv, samt Catharina Ingelman-Sundberg, författare.
Tidigare års vinnare är Bodil Jönsson 2011, Barbro Westerholm 2012, Yngve Gustafson 2013 och Leif Mannerström 2014.

Röster om Dagny

”Hon är en stjärna och förebild!”
Birgitta och Kjell Gertorp, Grundsund

”Vilken fantastiskt positiv och nyfiken dam. Hoppas att jag själv kan behålla min nyfikenhet och att se det positiva alternativt acceptera den nya värld vi lever i.”
Berit Eriksson, Uppsala

”Dagny är en häftig gammal dam.”
Inger Stenfelt

 

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-01-27
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas