Vem av dessa vill du ska bli Årets Senior?
Nyheter | Rösta på Årets Senior 2020

Vem av dessa vill du ska bli Årets Senior?

2020 dominerades av pandemin. Därför har alla nominerade till utmärkelsen Årets Senior en koppling till den, på ett eller annat sätt. Utmärkelsen ska gå till någon som medverkat till att förändra bilden av seniorer eller varit en bra förebild. Vem tycker du ska vinna?

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-02-06

 

ANDERS TEGNELL, 64
Under pandemins år blev statsepidemiolog Anders Tegnell en trygg och fast punkt. Under våren var vi många som bänkade oss varje vardag klockan två för att lyssna på hans lugna och trygga röst om corona-läget. Med ett omåttligt tålamod har han bemött såväl frågor som kritik från svenska och utländska medier. När det känts som att världen skakat har han alltid stått stadigt och inte låtit sig påverkas. Förtroendet för Folkhälsomyndigheten med Tegnell i spetsen förblir starkt. I en undersökning från senhösten svarade 72 procent att de hade ett stort förtroende för vår statsepidemiolog.

AGNES WOLD, 65
Sedan pandemin bröt ut har Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, blivit hela Sveriges corona-pedagog. Hon är den som alltid kommer med raka och tydliga svar, flum är ingenting som ligger för henne. Hennes specialitet är också att sticka hål på påståenden som inte grundar sig på vet enskapen. Agnes Wold är en folkbildare av rang och hörs och syns flitigt i media. Hon twittrar och blir intervjuad dagligen och är även med i många sammanhang där hon outtröttligt svarar på sina läsares och lyssnares frågor. Hela tiden med vetenskapen som grund.

INGMAR SKOOG, 66
Ingen kan så mycket om äldre som Ingmar Skoog. Han är professor i psykiatri, föreståndare för Age Cap (Centrum för åldrande och hälsa) i Göteborg och en världsledande forskare inom demens. Utöver detta skriver han krönikor i Senioren och har en coronablogg på hemsidan. Ingmar skräder inte orden när han dömer ut myndigheternas agerande under pandemin. Han är chockad över hur stor okunskapen om äldre är. Nyligen tilldelades han det prestigefyllda Solstickepriset för ”en personlig insats utöver det vanliga”. Bland annat belönas han för att ha varit ”förnuftets röst” under pandemin.

BRITTA SVENSSON, 65
Britta Svensson är journalist, författare och föreläsare och har sedan hon gick i pension riktat in sig på att skriva om sitt liv som pensionär. Som krönikör i Aftonbladet tar hon strid mot ålderismen och lyfter frågor som är tydliga exempel på åldersdiskriminering. Som när en stor undersökning gjordes för att se hur svenska folket upplevt pandemin, men ingen som fyllt 80 till frågades. Britta var den som först upplyste oss alla om det otroligt orättvisa i att de som drabbats värst inte ens blivit tillfrågade. Genom sin vassa penna som vapen har hon redan blivit en kämpe mot ålderismen.

 

 

Rösta på Årets Senior

Skriv namnet på den du vill utse till Årets Senior på ett vykort och skicka till Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm. Uppgeditt namn, adress och telefonnummer och märk kortet Årets Senior. Eller mejla till rosta@senioren.se
Senast den 22 februari vill vi ha din röst.

En av er som röstar vinner 10 Sverigelotter.

Dölj faktaruta

 

Här nedanför ser du tidigare vinnare av Årets Senior.

 

Läs också
Tidningen Senioren
Publicerad 2021-02-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas