Bodil Jönsson är årets senior 2011
Se & läs | Årets Senior 2011
Foto Ola Åkeborn

Bodil Jönsson är årets senior 2011

Läsarna har utsett Bodil Jönsson till Årets senior 2011. Var tredje av totalt 551 röstande valde henne. Näst flest röster fick Carin Mannheimer följd av Elsie Johansson.

Publicerad 2012-01-24

Hur känns det att bli utsedd till Årets senior?
– Att var tredje röstade på mig är förstås stort. Men samtidigt är jag inte så förvånad. Under året som gått med lanseringen av min nya bok har jag mött så många människor som berättat att de har känt som jag. Det är som om jag har råkat bli kondensationskärnan.

Vad betyder det för dig?
– Känslan är förstås att det är oerhört stort att få vara med om något sånt här. Ännu större är att vi är så många människor som får bli gamla i en helt annan tid än generationerna före oss.

Du har rest land och rike kring för att möta människor och tala om din bok. Hur orkar du?
– Jag har haft 63 föreläsningar och tittat 10 000 människor i ansiktet. Det största utbytet för mig är den sociala friktionen med människor. Men det är klart att jag inte tänker fortsätta så här. Nu ska jag fundera över vad jag ska göra efter detta.

Kommer du att skriva en ny bok?
– Jag har alltid varit en skrivande människa och skulle vilja berätta om undret att få vara med om denna nya tid. Jag vill så gärna inspirera andra att ta till sig det. 30 000 människor har besökt och skrivit i min blogg (http://www.bodiljonsson.se/blog). Jag hinner inte skriva så mycket men tycker att samtalet hålls på en spännande nivå.

Hur ser du på din generations möjligheter kontra de äldres?
– Vi lever i en brytningstid som är väldigt kraftig. Den är mer kollektiv än individualistisk. Vi yngre pensionärer har betydligt bättre villkor än de gamla och sjuka. Men man kan inte ställa den ena gruppen mot den andra. Vi är många som gärna vill vara med och hjälpa till för att minska gapen, antingen genom att jobba ideellt eller via skattsedeln eller på något annat sätt.

 

Text Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

Bodil Jönsson, 69 år, är fysiker, författare och professor emerita. Hon har skrivit flera böcker som blivit mycket uppmärksammade: Tio tankar om tid (1999) och nu senast När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid (2011).

De nominerade var Patricia Tudor-Sandahl, Rolf Ekman, Elsie Johansson,  Sven Wollter, Carin Mannheimer,  Lars Andersson, Bodil Jönsson och Lars Tornstam.

så här tyckte vi:
Jag röstar på Bodil Jönsson för inspirerande och provocerande nytänkande. Jag har fått massor med energi, tagit flera initiativ och antagit nya utmaningar tack vare hennes bok När horisonten flyttar sig.
Helga Messel

Jag röstar på Carin Mannheimer för hennes arbete att med humor, känsla och envishet skildra äldre människors tillvaro och skröplighet.
Monica Påhlsson

Jag vill se Lars Andersson vald till Årets senior. Jag vet vad åldersdiskriminering på arbetsplats innebär, nämligen.
Madeleine Olsson

Rolf Ekman bör bli Årets senior på grund av sina klara humoristiska, uppmuntrande föreläsningar om hjärnans kapacitet!
Gunilla Lindell

Sven Wollter för hans positiva livssyn och hans förmåga att fortfarande kunna lära sig långa textstycken utantill.
Barbro Helgeson

Jag och min man föreslår Elsie Johansson till Årets senior – alltså 2 röster från Uppsala. Har nyligen sett hennes »Hjärterhus« på stadsteatern – vilken ärlighet och livsmust!!
Leena Mannonen-Rudka

Min röst avser Lars Tornstam. Hans forskning är av största betydelse.
Richard Stensman docent, Rehabiliteringsmedicin, Uppsala

Jag vill se Patricia Tudor Sandahl som Årets senior. Hon har betytt oerhört mycket för mig under många år, i synnerhet under den tid min man var sjuk i Alzheimers sjukdom.

VINNARE ÅRETS SENIORGALA
Gunnel Noble, Göteborg, vinner resa för två och entrébiljetter till Årets seniorgala den 24 januari på Café Opera i Stockholm.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas