Rösta fram årets senior!
Nyheter | Vinn

Rösta fram årets senior!

Fem engagerade och inspirerande seniorer och tre juniorer som verkat för den äldre generationen, vilka tycker du är mest förtjänta av vår utmärkelse? Rösta och tävla om festbiljetter.

Publicerad 2013-10-14

Det är dags att välja vem som ska få Veteranens utmärkelse Årets senior. Vi har valt ut fem personer som vi tycker är förebilder för dagens seniorer och som bidrar till att förändra synen på äldre i samhället.
Vi nominerar också tre juniorer som engagerar sig för den äldre generationen.
Nu vill vi att du röstar på vem av dem som ska koras till Årets senior respektive Årets junior. Vinnarna presenteras i nr 2 2014.
Du som röstar är med och tävlar om två biljetter, inklusive resa, till en fest  i vår då SPF tillkännager Årets seniorvänliga kommun.

Foto: Zodiak

Hans Rosling, 65 år

Han är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och har hela världen som arbetsfält. Det handlar om hur världen mår och ”Jo, tack den mår allt bättre”, säger han på sina populära föreläsningar. Han gör en show av statistik så att minsta barn förstår hur befolkningsutvecklingen kommer att plana ut si sådär år 2050.
Hans Rosling är en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers sektion i Sverige och utsågs till Årets svensk i världen 2012.  Han är också engagerad i Världens barn.
Han säger att han aldrig har arbetat så mycket som nu vid 65 år. Men någon personintervju får vi inte. ”Jag vill inte prata om mig själv utan om det globala.”
Så talar en sann missionär. Som sådan är han en förebild för alla äldre som värnar framtiden för våra barn och barnbarn.

Foto: Caroline Andersson

Margareta Strömstedt, 82 år
Trettiotalisternas kvinnor fick ofta stå tillbaka för sina mäns karriärer och ta huvudansvaret för hem och barn. Så även Margareta Strömstedt, gift med Bo Strömstedt, tidigare chefredaktör på Expressen. Men hon lyckades trolla till sig tid under hemmafruåren för att skriva kolumner i olika tidningar och böcker. Efter genombrottet med Majken-böckerna på åttiotalet skrev hon flera romaner med självbiografiskt innehåll och en biografi över Astrid Lindgren. Hon har också varit lärare och producent vid SVT.
I senaste boken Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte och i den förra Natten innan de hängde Ruth Ellis knyter hon upp säcken om händelser som många helst inte vill tala eller påminnas om. Hon är en modig förebild för alla kvinnor som fått lära sig att tiga är guld.

Foto: AnnaKarin Drugge / SVT

Yngve Gustafson, 63 år
Redan förra året nominerades läkaren Yngve Gustafson till Årets senior. Motiveringen då är lika giltig idag:
»Ingen är oberörd när Yngve Gustafson berättar om äldrevårdens brister, och vad som måste göras. Han är en bjässe är det gäller att föra de sköra och skröpligas talan.«
Till sin meritlista från det gångna året läggs nu Yngve Gustafsons insatser i SVTs serie Sveriges bästa äldreboende. Med varm omsorg och ärlig rättframhet lyckas han få såväl äldre själva som personal i deras närhet att inse betydelsen av att medicinering blir rätt. Såväl förskrivande läkare som ansvariga politiker lämnas ingen ro i att inte ta felmedicineringen av värnlösa äldre på större allvar.
Yngve Gustafson är professorn som får oss att in i märgen inse att detta handlar om liv och död.

Foto: AnnaKarin Drugge / SVT

Jane Lindell Ljunggren, 59 år
Jane Lindell Ljunggren är sedan länge skarp kändis i äldreomsorgsvärlden.
Hon driver tillsammans med sin syster Pia demensboendet Hattstugan på Gotland på ett sätt som väcker stor uppskattning och nyfikenhet runt om i landet. Föreläsningsturnéerna är många.
Som expert i SVT-serien Sveriges bästa äldreboende har hon blivit känd för en bredare krets. Hennes hjärtas budskap är att sjuka äldre måste ges möjlighet till en värdig och meningsfall vardag och hon visar hur det kan gå till. Trots små medel kan skillnaden bli avgörande.
Till exempel genom att ta med äldre i vardagens göromål. Jane Lindell Ljunggren har gett oss tänkvärdheter som att när man som gammal och sjuk får använda sin kompetens så får man också vila från sin sjukdom.

Foto: Lina Ikse Bergman

Sven-Bertil Taube, 78 år
En av våra mest folkkära artister som har flera strängar på sin lyra. Två gånger har han tilldelats Guldbaggen för sina insatser som skådespelare (En enkel till Antibes, 2011, och Händerna, 1994). För ett par år sedan firade Sven-Bertil femtio år som artist, och han trappar inte av på takten. Bakom sig har han ett 40-tal skivor och runt 50 filmroller. Plus ett oräkneligt antal scenframträdanden. Hans tolkningar av pappa Everts visor har blivit älskade av många, många människor och han har även gjort populära tolkningar av storheter som Bellman, Nils Ferlin och Mikis Theodorakis.
Han är folkkär och har ett djup som fängslar ­— inte bara musikaliskt utan även som person. Hans kämparglädje smittar av sig.

Nominerade till Årets junior

Fanny Westerberg, 34 år

Fanny Westerberg är en av initiativtagarna till sajten Seniorval.se.

– För de flesta äldre och anhöriga är boende för seniorer och äldreomsorg något helt nytt, vilket också var fallet i våra familjer och vi försökte febrilt hitta svar på alla frågor, säger Fanny Westerberg. Tillsammans med Pernilla Kristofferson startade hon Seniorval.se, en oberoende sajt som samlar information om hemtjänstutförare, boenden och hushållsnära tjänster och ger möjlighet att söka bland, jämföra och utvärdera olika alternativ. Till sin hjälp tog de fokusgrupper och, företag och organisationer och 2 februari 2012 lanserades tjänsten. Seniorval.se är ett fint exempel på hur unga ser äldres behov och möter dem.
– En sån ära, säger Fanny om nomineringen.

Foto: Linnea Ornsten

Felix König, 24 år
Som ordförande för LSU – en samlingsorganisation för 81 ungdomsorganisationer i landet – engagerar sig Felix König även i frågor som är gemensamma för äldre och yngre. Tillsammans med SPF och andra pensionärsorganisationer har han uppvaktat Erik Ullenhag om diskriminering och i somras deltog han på SPFs Almedalsseminarium om arbetsmarknadsfrågor.
– Det är olyckligt när unga ställs mot äldre både på arbetsmarknaden och i pensionsfrågan, säger Felix König.
Felix Königs »hemorganisation« är RFSL där man arbetar med ungas rätt till sin identitet. Här finns också beröringspunkter med den äldre generationen som vuxit upp med en förtryckande lagstiftning när det gäller sexualitet. Vid sidan av arbetet på LSU pluggar han säkerhetspolitik.

Foto: Catarina Gustafsson, P4 Gotland, Sveriges radio

Lisa Lindell, 34 år
Ofta upphör det professionella stödet till våldsutsatta personer när de fyller 65, trots att äldre ofta drabbas hårdare. Vård- och omsorgspersonal ser inte eller vill inte se problemen och i kommunerna saknas rutiner för att hjälpa gruppen. Men inte på Gotland. Där har alla samma rätt till kompetent hjälp, oavsett ålder, mycket tack vare Lisa Lindell. Som projektledare för Gotlandsregionens satsning mot våld har Lisa Lindell tagit initiativ till Sveriges hittills största undersökning om våld mot äldre, medverkat till att skapa ett arbetssätt och rutiner som gynnar alla grupper, samt sett till att alla anställda inom äldreomsorgen i regionen har kunskapen att upptäcka och hjälpa äldre som drabbas.
– Jätteroligt och smickrande, säger Lisa Lindell om att hon nominerats till Årets junior.

Rösta!

SÅ HÄR RÖSTAR DU!

Skriv namnet på den person du vill utse till Årets senior/Årets junior i ett mejl och skicka din röst till rosta@veteranen.se. Märk mejlet ”Årets senior/junior”.

Eller, skriv namnet på den person du vill utse till Årets senior/Årets junior på ett vykort. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer. Märk kortet ”Årets senior/junior” och skicka det SENAST DEN 13 DECEMBER till Veteranen, Box 22574, 104 22 Stockholm.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas