Årets senior och kommun prisade
Nyheter | Seniorgalan
Foto: Örjan Björkdahl

Årets senior och kommun prisade

SENIORGALAN. Varma applåder från publiken på Café Opera mötte pristagarna Bodil Jönsson som valts till Årets senior av Veteranens läsare och representanter från Årets seniorvänliga kommun Nykvarn. Prisutdelare var äldreminister Maria Larsson som tyckte att det var en rolig dag på jobbet.

Publicerad 2012-01-25

Årets seniorgala hölls i Café Operas anrika lokaler där ett hundratal SPFare hade mött upp. Arrangemanget skedde i år i samverkan mellan Stockholmsdistriktet och SPFs förbundskansli.

– För mig är det en rolig dag på jobbet och för er säkert också. Det är roligt att få lyfta fram de goda exemplen som SPF gör på ett så utomordentligt sätt, sa äldreminister Maria Larsson (KD) och syftade på SPFs utmärkelse Årets seniorvänliga kommun som i år gick till Nykvarns kommun.

I sitt tal till Nykvarns representanter från SPF lokalt och kommunledningen, framhöll Maria Larsson att nittiofyra procent av de som har hemtjänst i Nykvarn är nöjda, enligt den brukarundersökning som SKL (Sveriges kommuner och landsting) gjort när det gäller bemötandet.
– Det är också viktigt att ni är så duktiga på att satsa på värdegrundsgarantin.

En stolt Effe Östman, kommunfullmäktiges ordförande i Nykvarn, tackade för den fina utmärkelsen och påpekade att kommunens devis är ”Ung, vild och vacker” (ung betyder i detta fall att kommunen är relativt nybildad).
– Värdegrundsgarantin betyder att vi står till de äldres tjänst. Livsglädjen är i fokus. Därför är det bra och sporrande att andra belyser vår verksamhet som SPF gör nu, sa Effe Östman.

Hedersomnämnande
Kristianstads kommun tilldelades ett hedersomnämnande för att man satsar på välbefinnande bland äldre. Bo Silverbern, kommunalråd och omsorgsnämndens ordförande i Kristainstad, tackade men lovade att komma igen.
– Vi blev tvåa denna gång men det ska bli bättre upp!

Årets senior
Veteranens chefredaktör Ylva Bergman presenterade den nya utmärkelsen Årets senior där Veteranens läsare varit med att rösta fram vinnaren.
– I år nominerade vi åtta fantastiska personer. En tredjedel av våra läsare valde att rösta på Bodil Jönsson. Motiveringen är:
”Årets Senior 2011 tilldelas Bodil Jönsson för hennes inspirerande sätt att förändra förlegade attityder om äldre och åldrande.”

Maria Larsson överlämnade blommor och plakett med orden:
– Egentligen skulle jag vilja ge tio tankar om Bodil (det syftar på hennes bok Tio tankar om tid) men det hinner jag inte. Men jag blev så tagen av hennes bok När horisonten flyttar på sig – att bli gammal i en ny tid. Den visar att samhället inte riktigt hänger med när det gäller synen på äldre: Unga, vilda och vackra – och insiktsfulla. Grattis Bodil!
Bodil Jönsson tackade och sa:
– Det är alldeles oerhört att få vara med under 2010-talet och se hur många gamla lever goda och aktiva liv.

SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson avslutade prisceremonin och återanknöt till Maria Larssons inledning om ”En rolig dag på jobbet”:
– Vi är här som en resurs inte som en belastning!

Juryns Christina Möller i samspråk med Bodil Jönsson

Seniorgalan avrundades med uppträdande av sångerskan Marie Arturén och pianisten Göran Åhlfeldt som sjöng och spelade gamla slagdängor av bland annat Alice Babs. Det fick paret Disa och Karl-Erik Rosén från SPF Mälarhöjden att vilja dansa loss.
– Det blev ingen dans idag men det får vi ta igen på fredag, sa paret som för första gången deltog på en Seniorgala.

Paret Disa och Karl-Erik Rosén njöt av musiken.

Första gången var det också för Gunnel Noble, vinnare i Veteranens tävling om resa och biljetter till galan. Gunnel tog tåget från Göteborg till gamla hemstaden Stockholm och passade på att locka med sig väninnorna Märet Lindström från Lidingö och Lisbet Ekberg från SPF Engelbrekt. De har känt varandra sedan 75 respektive 70 år!
– Vem jag röstade på? Bodil Jönsson förstås, sa Gunnel Noble.

Väninnorna Lisbet Ekberg, Gunnel Noble och Märet Lindström kom till galan.

Text: Gunilla Lindahl
Foto: Örjan Björkdahl

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas