Årets senior: Yngve Gustafson
Nyheter
Yngve Gustafson. Foto: Hans Alm

Årets senior: Yngve Gustafson

För många är han den kanske starkaste symbolen för kampen mot diskriminering av äldre i vården. Veteranens läsare har röstat fram Yngve Gustafson till Årets Senior.

Publicerad 2014-03-26

Över en miljon tittare följde Yngve Gustafson i höstens dokumentärserie i SVT om »Sveriges bästa äldreboende«. Han kritiserar regeringen för äldrevårdens brister och läkarkåren för dess girighet. Han vill lägga ner landstingen och han har rent av kallat delar av äldreomsorgen för ”ättestupa”. Nu har han korats till Årets senior.

– Jag kan inte hålla inne med vad jag faktiskt ser! De sjukaste äldre hör till de allra mest försvarslösa i vårt samhälle. De är väldigt röstsvaga. Jag är tvungen att kämpa för att vi någon gång ska få ett slut på diskrimineringen av gamla människor, säger vinnaren som är väldigt rörd över beviset på uppskattning.

– Under och efter tv-serien om Smedsberget fick jag tusentals mejl och brev från gamla människor. Vissa dagar flera hundra. Många av breven hade karaktären av nödrop. Det är fruktansvärt.

Det är fler än Veteranens läsare som gillar Yngve Gustafson. Vetenskapsrådet beviljade nyligen tolv miljoner till fortsatt forskning om risk- och friskfaktorer för exempelvis demens och depression hos äldre.

– Vi har fått mer forskningspengar nu än under de senaste fem åren sammantaget. Jag kommer alltså att få vänta några år med att komma ner till 40-timmarsveckor, säger den blivande 65-åringen.

Läs en längre intervju med Årets senior Yngve Gustafson i nr 3 av Veteranen som kommer i början av april.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Foto: Hans Alm

 

Motivering:

Utmärkelsen ÅRETS SENIOR 2013 har tilldelats Yngve Gustafson »som med sin medmänsklighet och äkta engagemang fångar upp och tolkar de äldres oro. Han förenar empati för äldre patienter med en modig och pricksäker kritik i den offentliga debatten om äldrevården.«

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas