Nyheter | Almedalen

”Vi kommer att påminna om utfästelserna”

SPF Seniorerna kommer att ha nytta av utfästelser och löften som politiker har gjort under årets Almedalsvecka.

Jan Arleij
Publicerad 2017-08-24

Det säger SPF Seniorerna samhällspolitiske chef Martin Engman när Senioren ber honom summera sommarens politikervecka.

Många anser dock att relativt få av Almedalens tusentals seminarier handlade om seniorers olika frågor.

– Men var femte invånare är 65 år och äldre. Naturligen berörs gruppen därför av de flesta samhällsfrågor. Almedalsveckans program var fullt av frågor som är av intresse för seniorer. Dessvärre saknades ofta seniorers röst och perspektiv.

Hur gick det då för SPF Seniorerna att föra fram sina äldrepolitiska krav?

– För första gången fanns en äldrepolitisk samlingspunkt under Almedalsveckan. 36 aktiviteter genomfördes i Äldreforum som därmed blev ett nav för samtal om angelägna frågor som rör seniorer.

Öppna besked

Politikerna visar ofta välvillig inställning under seminarierna. Två exempel:

  • Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) medgav att hon anser att representationen av 65+ i riksdagen är på tok för dålig.
  • Pensionsgruppens Mats Persson (L) sa sig vilja täppa till skatteklyftan mellan lön och pension. Han sa också att det ”vore rimligt” att utreda hur pensionssparare som luras i premiepensionssystemet ska kunna hållas skadelösa.

Så vilken nytta har SPF Seniorerna i sitt arbete av sådana positiva men, formellt, till intet förpliktigande uttalanden av ansvariga politiker?

– Vi kommer att påminna om de utfästelser som gjordes och använda dem för att nå ännu längre i vår opinionsbildning och påverkansarbete. Ett steg i rätt riktning kan följas av ännu ett steg och ett steg till, om vi arbetar för det.

Kan du peka ut ett eller flera tydliga äldrepolitiska besked eller utfästelser som gjordes under Almedalsveckan och som är särskilt viktiga eller intressanta sett ur SPF Seniorerna synvinkel?

– Samtliga partier har uttryckt att seniorers underrepresentation i valda församlingar är ett problem. Vi kommer att följa upp det när partierna ska fastställa sina valsedlar. Kristdemokraterna utlovade höjt tak för pensionärers bostadstillägg och samma skatt på förvärvsinkomst och pensionsinkomst.

Jan Arleij
Publicerad 2017-08-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas