Nyheter

Seniorer tog rekordstor plats

Aldrig förr har SPF Seniorerna satsat så mycket på politikerveckan i Almedalen.

Jan Arleij
Publicerad 2017-08-16

Almedalen, SPF SeniorernaTre saker kännetecknade SPF Seniorernas insats på årets upplaga av Almedalen: unik samverkan med PRO, SKPF Pensionärerna och News55 under namnet Äldreforum, man var på plats hela veckan och man arrangerade uppemot 30 evenemang.

Egna och andras seminarier

Under 2-9 juli, gästade en rad tunga politiker Äldreforums scen, strategiskt belägen vid havet alldeles intill själva Almedalen.
Dessutom deltog företrädare för förbundet, som förra ordföranden Christina Rogestam, nyvalda ordföranden Eva Eriksson, generalsekreterare Peter Sikström och samhällspolitiska chefen Martin Engman i en rad andra seminarier och evenemang.

Tyngd på ekonomi

På Äldreforums scen la de tre ordförandena Eva Eriksson SPF Seniorerna, Christina Tallberg PRO och Berit Böhlander SKPF fram ett gemensamt dokument där man bland annat slog fast att utsatta äldre kvinnors ekonomiska situation måste förbättras.
Tyngdpunkten i Äldreforums evenemang låg just på äldres ekonomi, men också hälsa och åldersdiskriminering.

Heta stolen

Varje dag inleddes med en utfrågning av viktiga pensionspolitiker, placerade i den så kallade heta stolen på scenen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), borgerliga ledamöter i Pensionsgruppen som Mats Persson (L), Solveig Zander (C), Jakob Forssmed (KD) och Lars-Arne Staxäng (M) hörde till de ”grillade”.

Pensioner

Det gav en del besked. Mats Persson sa sig vilja täppa till skatteklyftan mellan lön och pension. Han var också öppen för att indexkoppla pensioner med prisutveckling. Det ”vore rimligt” att även utreda hur pensionssparare som luras i premiepensionssystemet ska kunna hållas skadelösa.
Solveig Zander underströk betydelsen av ett ”behörighetsavstånd” mellan vad man får i inkomstpension efter 40 års arbete och garantipension. Och Annika Strandhäll menade att det var ”alldeles för dåligt” att riksdagen har så få årsrika ledamöter – 6 av 349 ledamöter var 65-plussare efter valet 2014.

Banker vägrar svara

Även välfärdsteknik och det digitala samhällets utmaningar, möjligheter och brister lyftes upp till debatt. Kontantupprorets ledare Björn Eriksson släppte skriften – ”Korttricket, så blir du lurad på nätet”– och kritiserade bankerna för att inte ställa upp på debatt.
– Bankerna vägrar permanent att diskutera frågan. Det stör mig väldeliga, sade han och gav även en känga åt politikerna:
– Det politiska systemet har kapitulerat när det gäller bankernas sätt att ta bort kontanterna.

Måste fungera

SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström företrädde tillsammans med Barbro Westerholm (L) användarna under ett seminarium arrangerat av SOS Alarm om e-hemtjänst och ny teknik inom äldreomsorgen. Där huvuddelen av talarna förespråkade att gå i framkant och att övertala äldre att testa det senaste inom ny välfärdsteknik, betonade Sikström och Westerholm att det är betydligt viktigare att tekniken är beprövad och fungerar än att den är ”det senaste på marknaden”.

Tillgänglighetsarenan

SPF Seniorernas sakkunnige i bostadsfrågor, Fredrik von Platen, deltog i en panel om bostadsbyggande och tillgänglighet på Tillgänglighetsarenan, där SPF Seniorerna var medarrangör tillsammans med Hissförbundet, DHR, CASE och Parasport Sverige.

Låt äldre studera

Det var inte bara seniorförbunden själva som stod för seniorfrågorna. Även från Almedalsscenen gavs ett par seniorpolitiska besked. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor gav äldrepolitiska löften för fyra miljarder som bland annat ska skapa fler platser på särskilt boende
Centerns Annie Lööf sade att åldersgränsen för att få studielån måste höjas till 60 år.
– Vi ställer väldigt stora krav på dem som är äldre i arbetskraften att ställa om för att kunna matchas till jobb och för att kunna förlänga sitt arbetsliv. Då är det rimligt att vi har ett studiestöd som inte fasas ut vid 47 års ålder, utan som fortsätter att gälla en bra bit till, sa Annie Lööf.

Jan Arleij
Publicerad 2017-08-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas