Vill att äldre vårdas av utbildad personal
Nyheter | Kompetens
Foto: Barabasa / Colourbox

Vill att äldre vårdas av utbildad personal

Felbehandlade äldre hamnar i rullstol i onödan. Bara var tionde omsorgspersonal har akademisk utbildning, säger Vårdförbundet.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-02-26

Inom barnomsorgen finns målet att 50 procent av personalen ska ha akademisk utbildning. Inom äldreomsorgen ställs inga sådana krav. Bara 12 procent av personalen är idag akademiskt utbildad, skriverSineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Ida Kåhlin, ordförande Sveriges Arbetsterapeuter och Stefan Jutterdal, förbundsordförande Fysioterapeuterna i en debattartikel på Dagens Samhälle, riktad till äldreminister Åsa Regnér (S).

De vill se att samtliga kommuner har en medicinskt ansvarig för rehabilitering samt se fler specialistsjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter med kunskap om vård av äldre i omsorgsteamen.

”När det inte finns kunskap hamnar äldre exempelvis alltför snabbt i rullstol. De kan vara felnärda och ha läkemedel som krockar med varandra. De får heller inte stöd i att fylla dagarna med aktiviteter som är meningsfulla.”

Det räcker inte med ett trevligt och bra omhändertagande om de äldre inte får ta del av fysisk aktivitet och förebyggande insatser, menar debattörerna och poängterar att förebyggande insatser inte bara är samhällsekonomiskt lönsamt, utan även av stor vikt för de äldres livskvalitet.

”Tyvärr är många av våra äldre i dag övermedicinerade och undertränade. De saknar också rehabilitering. Detta beror naturligtvis inte på illvilja. Men det är ett exempel på att äldre behöver få del av högre kompetens i sin vård och omsorg”, skriver de i debattartikeln.

Här kan du läsa hela debattartikeln Ökad kunskap ett måste i äldreomsorgen, på Dagens Samhälle.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-02-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas