Vill att omsorgspersonal testas dagligen
Nyheter | Corona

Vill att omsorgspersonal testas dagligen

Det behövs mer för att skydda äldre. Helst bör alla som arbetar med äldre testas regelbundet för covid-19, skriver flera äldreforskare, bland andra Ingmar Skoog och Yngve Gustafson.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-30

Snabbutbilda personer och ta in mer personal i omsorgen, testa personalen varje dag och tillsätt en nationell samordnare med ansvar för att minska smittspridningen bland äldre. Det är krav som fjorton äldreforskare framför i en debattartikel i Aftonbladet. Bland forskarna finns flera tunga namn, bland annat Seniorens expert Ingmar Skoog och tidigare ”Årets senior” Yngve Gustavson.

Beroende av andra

”Sköra äldre, med nedsatt funktionsförmåga, multisjuklighet och hjälpbehov, är helt beroende av andra för att inte bli smittade då de ofta bor på äldreboenden eller har hemtjänst och hemsjukvård. Det är därför oerhört viktigt att se till att de som arbetar där inte är smittbärare”, skriver forskarna och föreslår temperaturmätning, munskydd och utökad personalstyrka så att omsorgen inte blir lidande på grund av sjukfrånvaro.

”Vi är i ett nationellt kristillstånd. Frontlinjen måste ligga i att minimera smittspridningen till den äldre delen av befolkningen för att minska belastningen på akutsjukvården och minska lidande och död.”

Här hittar du hela debattartikeln:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas