Ekonomi & juridik

”Bromsen ska bort!”

Publicerad 2011-04-11

Vid sin sida hade han de övriga fyra pensionärsledarna som samfällt stämde in i den massiva kritiken mot vad man anser vara pensionssystemets orättvisa och orimliga utfall.
– Men det är inte pensionssystemet i sig som vi vill ha bort. Vi vill rätta till det som inte fungerar, klargjorde PROs ordförande Curt Persson.

De fem organisationerna kräver att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning som består av alla riksdagens partier – och att pensionärsorganisationerna bjuds in till överläggningar.

Krisräkning till pensionärerna
De förändringar av pensionssystemet som organisationerna vill se är omfattande (se artikel här intill).

De statsfinansiellt stabila systemet slår oacceptabelt hårt mot pensionärerna.
– Bromsen och de djupa nedgångar i ekonomin som vi sett de senaste åren har lett till sänkta inkomster för pensionärerna. Det orimliga är att man utser en enda grupp att ta smällen – pensionärerna, markerade Karl Erik Olsson och fortsatte:
– Det började med en bostadsbubbla i USA och slutade i Sverige med att räkningen skickades till pensionärerna. Ett sådant system kan vi inte ha.

Mediauppbåd
Intresset för dagens presskonferens var stort. TT, tidningar, radio- och TV-medier fanns på plats – trots att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) bara en timme senare hade kallat till en annan presskonferens i ett helt annat ämne – om regeringens åtgärder i sjukförsäkringen.

Efter pensionärsorganisationernas presskonferens stod det klart att Ulf Kristersson inte skulle komma att närvara vide den uppvaktning senare i eftermiddag som var överenskommen mellan honom och pensionärsledarna.

Uppvaktning ändå
Irritationen var stor över socialförsäkringsministerns tajming. Men beslutet blev att ändå fullfölja uppvaktningen och överlämna utredningen, om så till Ulf Kristerssons statssekreterare.

Klockan 15.00 blir det alltså uppställning i Socialdepartements entré i Stockholm. De fem pensionärsledarna representerar närmare 900 000 organiserade pensionärer.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

De fem bakom kritiken

SPF, Sveriges pensionärsförbund
PRO, Pensionärernas riksorganisation
SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund
SPRF, Sveriges Pensionärers Riksförbund
RPG, Riksförbundet PensionärsGemenskap

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas