Ekonomi & juridik

– Gör det brottsligt att diskriminera äldre!

SPFs förre ordförande Barbro Westerholm sätter press på regeringen genom att i tuffa ordalag kräva lagstiftning mot äldrediskrimineringen i samhället.

Publicerad 2008-08-21

Bakgrunden är de senaste dagarnas medierapportering om egenföretagaren Nils-Ingvar Svensson, 75, som nobbades att få ett kreditkort från den amerikanska bankjätten Citibank.

– Den här sortens diskriminering är oerhört kränkande och måste förbjudas, säger Barbro Westerholm, som nyss fyllt 75 år och alltså själv skulle drabbats av bankernas regler trots att hon arbetar full tid i riksdagen som ledamot för folkpartiet och som dessutom är partiets äldrepolitiske talesman.

Barbro Westerholm och folkpartiets socialpolitiske talesman Tobias Krantz gick ut med sin kritik i ett pressmeddelande under torsdagseftermiddagen.

– Äldre diskrimineras dagligen i Sverige. På arbetsmarknaden, i vården och när de ska köpa varor och tjänster. Det är en skam för vårt samhälle att vi inte ser på äldre som likvärdiga människor. Det är bra att regeringen inför ett förbud mot diskriminering av äldre i arbetslivet från och med årsskiftet men det räcker inte.

– Vi vill se en utvidgad diskrimineringslagstiftning på det här området som även inkluderar varor och tjänster som grund för diskriminering mot äldre. Det får vara ett slut på åldersnojan i Sverige. Våra äldre är en tillgång som ska lyftas fram, inte tryckas ner, säger Tobias Krantz och Barbro Westerholm.
Text: Jan Arleij

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas