Håkan fick inte låna pengar
Håkan Turesson. Foto: Tomas Södergren
Ekonomi & juridik | Åldersdiskriminering

Håkan fick inte låna pengar

Håkan Turesson jobbar som lärare, bor i villa utanför Stockholm och har inga betalningsanmärkningar. Ändå blev det blankt nej när han ansökte om lån av statliga SBAB.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-12-19

I våras ville Håkan Turesson låna 100 000 för att göra lite förbättringar på sitt hus i Nacka, där han bor.

– Jag arbetar fortfarande, och det enda jag hade på minussidan var en avbetalning på Ikea och ett kreditkort. Men enligt SBABs regler, där de i sina uträkningar sänkte ens lön med 30 procent när man fyllt 60, var jag inte kreditvärdig längre. De stora pengarna finns ju i ens boende, men det spelade ingen roll för dem. Det var bara det jag på pappret tjänade som räknades, och eftersom det räknades ned med så mycket blev det nej.

Bättre betalningsförmåga

Avslaget på låneansökan gjorde Håkan så arg att han kontaktade en kvällstidning, som skrev om fallet. Den artikeln läste Stellan Streiffert från Eksjö i Småland, och engagerade sig i fallet.

– Jag brukar engagera mig i saker jag känner är felaktiga, och där folk behandlas fel. Jag läste på hos DO vad som utgör diskriminering, och jag kollade med UC (Upplysningscentralen), om deras statistik. Där visade det sig att gruppen 60+ har betydligt bättre både betalningsförmåga och betalningsvilja än gruppen 20-40 år, säger Stellan Streiffert.

Trams

– Det är alltså bara trams att hävda att det skulle vara en större risk att låna ut pengar till någon som är 60+, det visar ju UCs statistik tydligt. Man maskerar det här med att hävda att det är en risk att 60+ belånar sig, för att deras ekonomiska situation kommer att försämras.

Han skrev en anmälan till DO, som återkom efter några veckor och sa att ärendet skulle tas upp till granskning.

Åldern enda brottet

– Redan det är bra, eftersom det är många fall som inte ens tas upp, säger Stellan. Jag är glad att de tar upp fallet. Håkan har villa, jobb och inga anmärkningar, hans enda »brott« var att han var över 60. Jag är själv där om ett par år, så det triggade mig ytterligare.
Sedan DO börjat utreda fallet, har SBAB ändrat sina regler. Man tog bort schablonregeln där man per automatik sänkte inkomsten, och gör idag istället individuella bedömningar.

Infört individuella bedömningar

– Alla banker måste följa ett bolånedirektiv som den Europeiska bankmyndigheten står bakom, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB. Det innefattar bland annat att man ska göra en justering för framtida inkomstförändring. Men vi fick mycket reaktioner på det här från kunder som sa saker som ”men jag ska fortsätta jobba”, eller ”jag har ju sparat pengar som säkerhet”, osv. Då införde vi istället individuella bedömningar. Vi måste fortfarande ta hänsyn till om inkomsten kommer att gå ner, men vi gör en helhetsbedömning i varje fall nu.

DO kan inte göra några kommentarer kring fallet, då det fortfarande är under utredning.

SPF Seniorerna tar strid

I Program för Seniorrespekt lägger SPF Seniorerna upp en handlingsplan för hur fördomar, dåliga attityder och diskriminering av äldre ska kunna stoppas. Programmet innehåller en lång rad krav på olika samhällsnivåer, är nyskrivet och klubbades på SPF Seniorernas kongress i Gävle i somras.

Dölj faktaruta

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Tomas Södergren

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-12-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas