Kongress 2017 | Nedräkning

Politiska toppar tackar ja till kongress

Statsminister Stefan Löfven och Moderatledaren Anna Kinberg Batra kommer troligtvis till SPF Seniorernas kongress i juni.

Jan Arleij
Publicerad 2017-01-05

De båda väntas då att hålla var sitt anförande till ombuden i Gävle konserthus. Dock med sedvanligt förbehåll för oförutsedda händelser som gör att deras program måste läggas om.

Med drygt ett år kvar till valet blir SPF Seniorernas kongress en viktig äldrepolitisk kontrollstation såväl för organisationen som för de partier som vill vara attraktiva för den fjärdedel av väljarkåren som har hunnit fylla 65 år.

Stefan Löfven gästade även SPF-kongressen i Jönköping riksdagsvalåret 2014. Från dåvarande alliansregeringens sida kom såväl äldreminister Maria Larsson (KD) som Centerledaren Annie Lööf.

Chans motionera

SPF Seniorernas kongress 2017 pågår tisdag-torsdag den 13-15 juni.

Alla medlemmar har ännu chansen att lämna in motioner. Deadline för det är 31 mars.

2014 års kongress hade att behandla ett stort antal äldrepolitiska motioner. Förslagen var många på hur organisationens olika led – föreningar, distrikt och förbund – skulle jobba med frågor som kontanthantering, lika skatt på pension och lön och hur matsituationen inom äldreomsorgen ska uppmärksammas och förbättras.

– Att skriva en motion är en unik chans att påverka förbundets äldrepolitik, säger samhällspolitiske chefen Martin Engman.

Kan påverka

Dels kan en motion ge vägledning för förbundsstyrelsen när den ska prioritera sina äldrepolitiska insatser under en mandatperiod, men under en kongress kan man också få tillfälle att påverka hur andra delar av landet tänker i olika frågor.

– Kongressen är en demokratisk mötesplats där idéer bryts och åsikter byts. Förslag debatteras och beslut avgör förbundets inriktning under de kommande tre åren. Passa på att påverka, säger Martin Engman.

– Kongressen samlar ombud från hela landet och genomförs endast vart tredje år. Så ta chansen att vara med, uppmanar Martin Engman.

 

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2017-01-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas