Matte: Jag är rasande
Personerna på bilden är inte de som förekommer i artikeln.
Ekonomi & Pension | Veterinären

Matte: Jag är rasande

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-03-23

För en tid sedan skulle Sanne Homer åka och vaccinera sina två katter Bullisen och Elvis, 7 och 5 år.
– De har aldrig varit sjuka och är väldigt robusta katter till skillnad från de raskatter jag haft förut. Men eftersom de är ute vill man att de ska vara vaccinerade.
I slutet av november åkte hon till Evidensias klinik i Ystad för den årliga sprutan mot kattpest.
När de kom hem efter vaccineringen blev Bullisen plötsligt mycket illa däran. Han kröp ihop och mådde uppenbarligen inte bra.
– Det var fredag kväll och vi tänkte att det kanske var bilfärden som gjort honom illamående. Vi hoppades att han skulle må bättre nästa dag.

Varje provtagning kostar 2 200 kr.

Men nästa dag, som var en lördag, var det etter värre. Bullisen skrek rakt ut.
– Det var hemskt! Det är fruktansvärt att se sitt djur lida och vi förstod inte vad som hänt honom. Han var ju helt frisk innan vaccineringen.
De fick åka till Malmö där de har akutvård även på helger. Bullisen blev kvar i sex dygn på sjukhuset och läget var ett tag kritiskt. De tog prover på allt. Sanne kände hur pengarna tickade iväg, men allra mest var hon förstås orolig över Bullisen.
– De visste inte riktigt vad det var men det mest sannolika var att vaccineringen utlöst en reaktion. Eller att han fått en infektion med mykoplasma. Han ordinerades antibiotika och kortison och det var viktigt att blodvärdena kollades när kortisonet trappades ned. Varje provtagning kostar 2 200 kr, säger Sanne matt.

De sex dygnen Bullisen låg inne kostade drygt 50 000 kronor. Sanne hade en försäkring hos Agria, som täckte en del.
– 31 900 har de fått från Agria, jag betalade en självrisk på 2 200 men vi är fortfarande skyldiga dem 20 000. Jag fick en chock! Jag blev så arg när jag var där förra veckan, så nu är vi inte välkomna dit längre…
– Det blir ju en klassfråga det här med djur. Ska vi behöva ta livet av vår älskade katt för att vi inte kan betala?
För att inte hamna i samma situation igen har Sanne nu höjt beloppet för veterinärvård i kattförsäkringen till 100 000. Det innebar att premien steg från 300 kr per månad till 700 kr per månad.
– Men fram till augusti är Bullisen helt oförsäkrad eftersom vi utnyttjat upp till taket med honom redan för det här försäkringsåret. Det känns läskigt, tänk om något mer skulle hända nu.

 

”Min Försäkring har gått upp 25 procent”

När Anna fick sin senaste räkning för hundförsäkringen fick hon en chock. Den hade gått upp med 25 procent sedan förra året och var nu uppe i 10 000 kr för ett års försäkring av hennes Lottie, en Berner Sennen.
– Jag blev förskräckt! Jag är ju pensionär och det är inte lätt för mig att punga ut med en sådan summa. Men jag vill heller inte ha min hund oförsäkrad. Jag har haft Berner Sennen i fyrtio år nu, Lottie är min femte hund. Ingen har varit utan försäkring.

Jag tycker inte att det ska vara en lyx att kunna ha hund.

Lottie betyder massor för Anna. Inte minst sedan hon blev änka för ett och ett halvt år sedan.
-Jag tycker inte att det ska vara en lyx att kunna ha hund. Och det är hemskt om människor inte har råd med försäkring eller att gå till veterinären. Då blir ju våra djur lidande. Det finns många som diskuterar om man ens ska ha en försäkring eller hellre försöka stoppa undan pengar. Men jag vill inte att min hund ska vara oförsäkrad. Jag vill inte hamna i ett läge där jag måste överväga avlivning av ekonomiska skäl.

Efter fyrtio år som hundägare tycker hon också att det förändrats på de stora djursjukhusen.
– Det är som att allt handlar om pengar nu. De frågar om man vill att de ska göra det eller det, och så vet man att allt kostar. Sist jag var där lät jag kastrera Lottie. Det kostade 8 000 kr och täcktes inte av försäkringen eftersom jag gjorde det utan förekommen anledning, hon var inte sjuk.
Hon fick ett tips från sin uppfödare att man kan höja självrisken och på så vis få ner premien.
– Så det gjorde jag och fick ner premien till 4 700 kronor. Men händer det något är det 5 000 i fast självrisk nu och 15 procent på resterande belopp. b

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-03-23
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas