Redaktionen | Chefredaktören

Ålder är bara en siffra – eller?

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-12-05

En människas ålder säger ingenting om hennes förmågor. Många är pigga i både knopp och kropp långt upp i åren, andra blir tidigt märkta av sjukdom. Och när det basuneras ut att 70 är det nya 50, eller rentav 20, är det många som reagerar: Ja, till sinnet känner vi oss unga men vi blir knappast behandlade som om vi vore det!
Ibland är ålder inte bara en siffra, utan faktiskt också en begränsning. Seniorens Jan Arleij, Ulrika Palmcrantz och Frida Johansson har granskat åldersdiskrimineringen i sömmarna. Det kan handla om allt från att inte längre få göra undersökningar för att upptäcka olika cancerformer i tid, till att inte längre ha rätt till sjukersättning eller inte få låna pengar av banken. Läs deras granskning i Senioren nr 9.

För någon månad sedan ringde en dam från Västsverige och klagade på Senioren. Det fanns inget i den som intresserade henne, så nu ville hon slippa få tidningen. På frågan vad hon saknade svarade hon – handarbete. Eftersom det snart är jul vill vi förstås gärna uppfylla den önskan. Vad sägs om en stickad ekorre i granen? Vår generalsekreterare Peter Sikström bjuder på sin egen stickbeskrivning av en ekorre.

Att bänka sig framför ”Julkalle-ankan” på tv är en kär tradition för många sedan 1960. Bland Kalle Ankas fans finns Lasse Åberg. Han gillar Kalles personlighet bättre än Musse Piggs, avslöjade han för mig och fotograf Louise Billgert när porträttet skulle tas till omslaget. Att Musse ändå blivit Lasses signum beror på att han är mer grafiskt intressant. Läs vår intervju med Lasse Åberg i Senioren nr 9.
Mer jul: vår Anna Sandberg har valt ut julklappar att ge bort eller ge till dig själv, Anna Henning Moberg bjuder på julmatsrecept med twist och Bengt Frithiofsson tipsar om drycker som passar det moderna julbordet.

När är det dags att stiga åt sidan och tacka för sig? Kanske när man känner sig alltmer nyfiken på vad livet mer har att erbjuda? När man inte vill gå i samma fotspår år efter år, utan ta nya kliv ut i det okända. Eller när man inte längre känner sig up-to-date i sitt yrke?
Vår husläkare Magnus Eriksson berättar själv om varför det blir hans sista krönika i det här numret. Vi kommer att sakna dig i spalterna, Magnus! Senioren gör ett längre uppehåll fram till sista veckan i januari nästa år. Under tiden önskar vi alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt År!

PS. Skynda att rösta på din kandidat till Årets Senior.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-12-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas