Redaktionen | chefredaktören

Bara någon att fika med

Kristina Adolfsson
Publicerad 2022-11-03

Vintern 2017 läste Storbritanniens dåvarande premiärminister Theresa May en rapport som gjorde henne så bekymrad att hon redan i början av 2018 tillsatte landets första Ensamhetsminister. Rapporten berättade nämligen att 9 miljoner människor, 14 procent av landets befolkning, upplevde en ensamhet som var skadlig för deras hälsa.
Våren 2021 utnämnde även Japan sin första Ensamhetsminister efter att isoleringen under pandemin lett till en våg av ohälsa.

I Bhutan har man sedan 2008 en Glädjeminister, eller kanske bättre översatt en Välståndsminister, eftersom man där anser att medborgarnas glädje och nöjdhet är en del av välfärden.
Storbritannien har som en del i sin verktygslåda bland annat satsat på social aktivitet på recept för att motverka ensamheten. Till olika träffverksamheter som ju tyvärr fick stängas ner under pandemin.

Så behöver Sverige en Ensamhetsminister? Faktum är att även i Sverige har vi möjlighet att få social aktivitet på recept. Det är till och med en rättighet enligt lag. Och aktiviteten heter Kontaktperson för att förhindra social isolering. Problemet är bara att alldeles för få känner till det.
Läs och lär mer på sidan 22 i nummer 8 av Senioren.

Tecken i tiden

Gåslever, Wagyubiff och nu – smör? En indikation på att smör blivit en festråvara är den märkliga trenden för så kallade butter boards, på svenska möjligen smörplanka, som består av en skärbräda på vilken man spridit rumsvarmt lätt vispat smör på vilken man sedan strör finkrossade chips, havssalt, örter, nötter, kapris, svamp, honung, ätbara blommor eller vad man vill. Ätes med bröd till och delas på flera. Som en charkbricka ungefär. Just nu det mest sökta receptet på Tik Tok. Över 234 miljoner gånger.

Garum var antika Roms viktigast smaksättare. Gjord av småfisk och fiskrens, ungefär som dagens fisksåser så viktiga i det vietnamesiska och japanska köket. De senaste två åren har intresset för garum – som fortfarande faktiskt kan köpas i Italien under namnet colatura di alici – men framför allt egengjord garum exploderat. Säkert som en följd av pandemins hemmasittande. Nu görs garum genom fermentering av utvalt grönsaksrens och besjungs av umami-entusiaster.

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2022-11-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas