Redaktionen | Chefredaktören

God eller skälig levnadsnivå?

Kristina Adolfsson
Publicerad 2018-06-18

Ute lyser sommarsol. Inne suckar jag när väderpresentatören visar på 25 grader i dag igen. Det är inte lätt att sitta hemma med lunginflammation när man har ett sprött grönsaksland. Tack vare en god vän som dagligen vattnar åt mig lär det nog ändå bli en skörd längre fram. Jag antar också att jag snart kan rensa ogräs runt rovor och morötter.
Ponera nu att jag varit över 65 och plötsligt fått någon form av funktionshinder som begränsar mitt liv, kanske som följd av en stroke. Är jag då hänvisad till ett liv inomhus eller skulle jag med hjälp av assistans kunna fortsätta ett lagom dagligt odlande utomhus? Troligtvis inte.

Att bli äldre är att nöja sig med mindre.

Socialtjänstlagen medger bara ”skälig levnadsnivå” efter 65, det vill säga rätt till hemtjänst. Kort uttryckt, att bli äldre är att nöja sig med mindre, enligt samhällets syn på ålderdom. Gravt diskriminerande, anser forskare vid Socialhögskolan i Lund som också uppmanar till en betydligt skarpare och tuffare strid mot den bild av medborgarskapet efter 65 som tillåtits florera.

Ger bort: Tobias Rawet berättade om sitt liv i Lodz och i koncentrationslägret Ravensbruck för föräldrar och ungdomar på min dotters skola. För det är vi evigt tacksamma. Nu finns hans och även andras berättelser i seriealbumet Vi kommer snart hem igen.

Läser: I detta Bergman-år passar Linn Ullmans begåvade och lättlästa bok om sina föräldrar, med tyngdpunkt på sin åldrande pappa, alldeles utmärkt. De oroliga står stolt även för den som aldrig gillat hans filmer eller tv-serier.

 

Odlar: Klätterbönan Selma Zebra är största favoriten bland bönor. Krispig, god och ger generöst av sina vackra leopardmönstrade baljor. Fröer köps från England – eller fås av odlarvänner.

Dölj faktaruta

Facebook är ett bra sätt att hålla kontakt med folk man stött på under livets gång men också för de många grupper man kan gå med i. Allt från lokala Bortskänkes-grupper till roliga Svåra föremål-gruppen som bjuder på många udda konstnärliga överraskningar. Aldrig utforskat Facebook? Vi lär dig hur i Senioren nr 5.
Det var just på Facebook jag såg Svante Nybyggars genomgå sin ganska remarkabla förändring. Från hans beslut att bli vegetarian, trots ett visst retande från generationskamrater, till hans upptäckt av ett annat sätt att klä sig med rötter i historiska arbetarkläder. Nu följs han av en trogen skara japanska ungdomar – och vrider på bilden av livet efter 65. Läs om honom i Senioren nr 5, och snart här på Senioren.se

Kristina Adolfsson
Publicerad 2018-06-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas