Redaktionen

Vad gamla tanter får och inte får göra

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-01-09

Jag har också gjort det någon gång, fast man vet att man egentligen inte får. Sprungit mot dörrarna i tunnelbanan när de just är på väg att stängas, för att försöka slinka in i sista stund. Blockerat dörrarna med kroppen, väskan, paraplyet, eller vad man nu har till hands, bara för att man vill hinna med.

Häromdagen när jag åkte hem från jobbet var det någon annan som gjorde precis så. Dörrarna skulle precis slå igen när någon längre bak i tåget måste ha kilat in sig själv eller något annat mellan dem. Efter ett tag, inte särskilt många sekunder, gick de igen trots allt. Men föraren hade redan hunnit bli sur.

Varför är det alltid fritt fram att klanka ner på kvinnor, och särskilt äldre kvinnor?

”Man gör inte så där”, basunerade hon ut i högtalarsystemet. ”Man klämmer inte in väskan mellan dörrarna när de stängs.”

Några sekunders tystnad, man kunde höra henne andas lite där i högtalarna. Hon var fortfarande arg, något mer måste ut. Så kom det:

”Gamla tanten!”

Hon sa det med förakt i rösten. Inte nog med att ”någon” hade blockerat dörrarna och fått hennes tåg att bli några sekunder sent, det var dessutom en TANT som gjorde det. En GAMMAL tant, märk väl!

Några fnissade, någon tyckte att det var ”coolt” av en tant att göra så.  Jag kände hjärtat banka lite hårdare därinne. Varför är det alltid fritt fram att klanka ner på kvinnor, och särskilt äldre kvinnor? Hade hon sagt ”gamla gubben!” med förakt om det varit en man som gjort samma sak? Knappast. Han kanske hade fått en reprimand, men bara för det han gjort, inte för den han var.

Jag saknar Astrid Lindgren ibland. Hon som alltid sa ifrån mot orättvisor på ett så bra sätt. Det står väl inget i Mose lag om att gamla käringar inte får klättra i träd, sa hon till exempel. Då var hon 72 och klättrade fortfarande. Önskar att hon varit med där på tunnelbanan…

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-01-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas