Redaktionen | Chefredaktören

Kvinnlig senior power

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-11-09

Har ni också lagt märke till att 65+kvinnor är på frammarsch? De hörs och syns mer i den offentliga debatten, i tv-rutan och föreningslivet. Och ju fler de blir desto fler kommer efter.

Skillnaden blev uppenbar för mig när jag besökte Seniormässan i Stockholm i oktober. På mässcenen avlöste starka kvinnor varandra – Amelia Adamo, Marianne Rundström och Solveig Ternström. Stolarna räckte inte till för alla som ville lyssna – och det var inte bara kvinnor utan också många män. I SPF Seniorernas stockholmsdistrikts monter var det framför allt kvinnor som tog för sig av broschyrer och Senioren. En typisk kommentar var: ”Jag har en väninna som är medlem och hon tycker att tidningen är så bra”.

Jag minns min första Seniormässa för ett antal år sedan. Då mötte jag så många nedslagna blickar och böjda ryggar. Så är det inte längre – nu ser jag människor med nyfikna ögon och ett självsäkert kroppsspråk. Kan det kanske bero på att kvinnor numera går på gym och yoga i större utsträckning? Att kulturlivet framför allt bärs upp av seniorkvinnor vet vi sen tidigare – det är de som går på utställningar, teater och konserter. Allt medan många jämnåriga män stannar kvar i soffan framför tv:n.

Nu ser jag människor med nyfikna ögon och ett självsäkert kroppsspråkGunilla Lindahl

Ni män får ursäkta, men det här numret råkade få en kvinnlig slagsida. Vår porträttperson Annika Hagström är en av alla färgstarka kvinnor, henne möter du i Senioren nr 8. Birgitta Jonsson i Stockholm vill att internet ska införas på alla sjukhus och äldreboenden och Karin Axeheim i Malmö ryter ifrån om att bli kallad brukare i äldreomsorgen. För att inte tala om Kristina Öström som bilade ensam ner till Spanien för att bevisa för sig själv att hon vågade. Amelia Adamo och Marianne Rundström finns förresten med bland de fem som är nominerade till Årets Senior 2016. Och om du inte väljer att rösta på någon av dem kan du rösta på Barbro Lill-Babs Svensson, Sven Wollter eller Ingmar Skoog. Läs mer i Senioren nr 8.

November är en riktig höstruskmånad. Dags att plocka fram pannlampor och reflexer. Men låt dig inte nedslås av mörkret. Snart får vi tända adventsljusen!
Trevlig läsning,

PS. Av SPF Seniorernas ca 270 000 medlemmar är 64 procent kvinnor.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-11-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas