Redaktionen | Förbundsordförande

Löften är till för att hållas

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2018-10-04

SPF Seniorerna har lagt ett intensivt valrörelsearbete bakom sig. Att vara en seniorpolitisk organisation har aldrig varit så viktigt som inför detta val. Förbundet har lagt ned mycket arbete på att uppvakta regering, riksdag, partiledare och partisekreterare för att framföra våra krav. Vi har samarbetat med olika aktörer som delar våra medlemmars intressefrågor. Förbundet har stått på barrikaderna och tagit för sig i debatten. Vi har synts i både i riks- och lokalmedia – med sammantaget över 100 artiklar.

Ni har varit förbundets viktiga förlängda arm som ger seniorerna en röst i samhället.

Nu när vi har landat på andra sidan valet 2018 vill jag ge all eloge till er som slitit med det lokala arbetet i distrikt och föreningar. Ni har arrangerat utfrågningar, debatter och torgmöten. Ni har skrivit debattartiklar och insändare, några har till och med sänt live på Facebook. Ni har varit förbundets viktiga förlängda arm som ger seniorerna en röst i samhället. Ert lokala arbete är ovärderligt för att våra medlemmar över hela landet ska känna att de har valt rätt när de valde att gå med hos oss – den stridbara organisationen som driver seniorers intressefrågor både centralt och lokalt. Vi ska tillsammans fortsätta att hålla i blåslampan på politikerna i såväl riksdag som landsting och kommun! Vad har de lovat oss seniorer egentligen? Det ska vi noga och envetet följa upp!

För det är ju så att det har spelats ut många löften till Sveriges seniorer från alla partier i valrörelsen. Samtliga utlovar skattesänkningar för att minska eller ta bort klyftan mellan lön och pension. Det vore fantastiskt om detta blev verklighet så att vi kan pensionera förbundets Pensionärsskattekalkylator! Flera partier vill höja garantipensionen och taket i bostadstillägget – men reflekterar inte över vilka konsekvenser sådana höjningar skulle innebära för respektavståndet och att det då skulle löna sig ännu mindre att ha arbetat ett helt yrkesliv.

Jag ska understryka att inget parti som finns representerat i Pensionsgruppen har gett något tydligt löfte i en av de frågor som vi tycker är allra viktigast: att hela pensionssystemet måste ses över och förändras så att det ger pensioner som går att leva på. Systemet måste ge ekonomisk trygghet på äldre dagar och ta sociala hänsyn. Dels vad gäller rimliga och förväntade pensionsnivåer efter ett arbetsliv, dels hur länge man anser det är rimligt att arbeta upp i åren.

Systemet måste ge ekonomisk trygghet på äldre dagar och ta sociala hänsyn.

SPF Seniorernas viktiga arbete fortsätter efter valet. Så fort en ny regering är på plats kommer vi att vara där för att påminna om våra krav. Vi kommer att begära möten med ministrar, med utskott, med riksdagsledamöter och med partierna för att påminna dem om deras löften – och att löften är till för att hållas.

Eva Eriksson, ordförande i SPF seniorerna

 

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2018-10-04
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas