Redaktionen | Förbundsordförande

Nej, vi är inte trötta och svaga!

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2020-11-05

Vi är alla individer som föds utan etiketter. Tänk på hur barn förhåller sig till varandra och andra, helt utan förutfattade meningar. Men med tiden tillkommer sådana olika beteckningar på oss alla, och faktiskt av oss alla. Det behöver inte vara av ondo – ”student”, ”hippie”, ”skaraborgare”– så länge det inte medför att människor behandlas annorlunda eller sämre.
Men när etiketter blir till allmänna och kanske felaktiga uppfattningar, som i sin tur blir till strukturer i samhället, räcker inte diskrimineringslagar. Äldre får etiketter som att vara trötta och tycka lika – eller inget alls. Kampen mot sådana fenomen är svårare, ålderismen syns inte och upplevs inte heller av alla. Men vi är många som inte känner igen oss och som blir nedstämda och arga av att i första hand bli bedömda efter vår ålder och inte efter hur vi är som individer.

Alla människor har en egen vilja och en önskan att leva fria.

Vi seniorer bedömer också andra till viss del efter ålder och drar ibland vissa åldersgrupper över en kam. Men vi som levt i många år vet ju att vi under livets gång tänker olika och uppskattar skilda saker. Att alla människor har en egen vilja och en önskan att leva fria, kunna bestämma själva och fatta viktiga beslut. Att ingen människa är den andra lik.
När samhällets strukturer placerar alla i samma fack uppstår problem. Äldreomsorgen bygger dessvärre väl mycket på detta tankemönster. Alla äldre ses som trötta och svaga som vill ta det lugnt. Vi varken vill eller orkar leka med bilar, åka skidor, laga mat, läsa böcker eller diskutera samhällsfrågor.

Här fick vi se hur viktigt det är för människor i alla åldrar att få leva fullt ut.

Tänk så fel, och så motbevisat detta blev i tv-programmet 4 -åringarna på äldreboendet. Här fick vi se hur viktigt det är för människor i alla åldrar att få leva fullt ut – uppleva saker, må bra, umgås och få dela med sig av kunskap.
Jag hoppas att det leder till att de styrande i landet vaknar och slutar upp med strukturer som bygger på åldersnoja. Och istället fokuserar på medmänsklighet, omtanke, respekt för allas lika värde. Lyssna på oss äldre och bygg en värdig äldreomsorg!

Tage Danielsson skrev en gång att änglar finns och de bor i Vilhelmina. Jag skulle vilja säga att de finns mitt ibland oss, i oss alla. Bland 4-åringarna på äldreboendet, personalen i vården och omsorgen, hos alla er medlemmar som ställt upp för varandra under pandemin. Alla som visat omtanke och medmänsklighet för både nära och okända. Det ska vi fortsätta med, men också fortsätta stå upp mot och bekämpa ålderismen i samhället.

 

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2020-11-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas