Nyheter | 600 kr mer

Trotsar pensionsgruppen och höjer pensionerna

Januariavtalets pensionshöjning ska genomföras 2021. "Allt annat är uteslutet" säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-06

Regeringen har kommit överens med Liberalerna och Centerpartiet att höja pensionerna för de med allmän pension mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden med ett särskilt tillägg på som mest 600 kronor i månaden.

I uppgörelsen som Senioren rapporterade om efter valet står att ”pensionen höjs för vanliga löntagare år 2021”. Man har även sagt att höjningen ska ”förankras i pensionsgruppen”.

Varnar

Men Pensionsgruppen bromsar, och nu har Pensionsmyndigheten flaggat för att ändringarna inte kan göras förrän 2022. Pensionsmyndigheten varnar också för att tillägget gör pensionen svårare att förstå.

– Det är ganska omfattande arbetsuppgifter och vi behöver hyfsat med tid för att få detta på plats. Det är viktigt att det blir rätt när vi börjar betala ut pengar, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten till expressen.

”Ska genomföras”

Regeringen vill dock genomföra höjningen till nästa år ändå.

– Det här ska genomföras 2021. Att vänta ytterligare är uteslutet och du kan inte hitta en enda pensionär som tycker att det skulle vara okej, säger Ardalan Shekarabi.

Svek mot pensionärerna

– Vi måste höja pensionerna här och nu. Höjda inbetalningar och andra åtgärder tar tid. Vi har stora grupper i vårt samhälle som har för låga pensioner trots att de arbetat ett helt yrkesliv. Om pensionsgruppens diskussioner ska leda till att de här höjningarna försenas ytterligare ett år är det ett svek mot pensionärerna.

Mer måste till

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är visserligen positiv till en höjning, men påpekar samtidigt att den på bar några år kommer att spelas ut av inflation och hyreshöjningar.

– Vi säger inte nej till höjning av pensioner, men detta är bara en tillfällig lösning. Det måste till ytterligare insatser, säger hon.

Slutet för pensionsgruppen?

Nu är frågan om Pensionsgruppen kommer att finnas kvar i sin nuvarande form. Eva Eriksson säger till Expressen att hon noterar att pensionsgruppen håller på att spricka.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas