Redaktionen | Ordförande

Nytt år med nya möjligheter

Christina Rogestam
Publicerad 2016-01-22
Christina_Rogestam_red
Christina Rogestam. Foto: Tomas Södergren

År 2016 har börjat med kallfronter över hela landet och många oroande och kylslagna nyheter från världen omkring oss. Då gäller det att inte börja se allt i svart utan plocka fram optimismen och se möjligheter. Det blir vår i år också, även om det dröjer några månader.

Här är några viktiga uppgifter för oss inom SPF Seniorerna att ta tag i under 2016:
SPF Seniorerna kommer att fortsatta arbetet för att få igång en översyn av ett pensionssystem värd namnet. Det är inte acceptabelt att över 300 000 personer ska leva med en pension som ligger under EUs belopp för fattigdom. Tillsammans med övriga pensionärsorganisationer driver vi på om behovet av åtgärder som ändrar situationen för dagens pensionärer nu. Diskussionen hamnar annars lätt vid åtgärder som ger effekt för de som går i pension om 20 år.

Färre fallolyckor besparar oss äldre mycket lidande, samtidigt som samhället sparar stora pengar.

Trots höjt bostadstillägg och sänkt skatt för dem med lägst pensioner gör höjda avgifter för hemtjänst och särskilt boende att de med störst omsorgsbehov får en ännu sämre ekonomi. Det är nödvändigt att ta ett helhetsgrepp på pensionssystemet och den ekonomiska situationen för de mest utsatta äldre.
SPF Seniorerna kommer att fortsätta arbeta för att få bort den högre skatten på pensioner. Både Moderaterna och Centern har i sina svar på mina frågor (Veteranen 2015:6) skrivit att det inte finns något egenvärde i att pensioner och löner beskattas olika. Min uppmaning: Slå er ihop med regeringen och gör gemensamt slag i saken under den här mandatperioden.
SPF Seniorerna kommer att fortsätta det envetna arbetet ute i kommunerna med att förbättra tillgången på lämpliga bostäder för seniorer, gärna trygghetsbostäder men i vart fall med tillgång till hiss. En flyttkedja friställer många bra bostäder för barnfamiljer och ungdomar.

SPF Seniorerna kommer att fortsätta att lyfta frågan om mat med kvalitet, både på särskilda boenden men också inom hemtjänsten. Näringsrika, välsmakande måltider är viktigt för alla, men alldeles särskilt för de äldre. De bilder som funnits i pressen av bedrövliga matlådor förskräcker. Våra ledamöter i de kommunala pensionärsråden kommer att bevaka och driva på för att få förbättringar. Det rimliga är också att man inom hemtjänstens ram ska kunna välja leverantör av maten och att det finns flera rätter att välja på.

SPF Seniorerna kommer att ta ett bredare grepp på riskerna för fallolyckor och sprida mer kunskap om påverkan av mediciner, glidande mattor och lösa sladdar inomhus, samt fotgängarnas utsatthet i trafiken. Här finns mycket att diskutera i kommunerna om riskerna med isfläckar, ojämna trottoarer och behovet av trygghetsronder i lägenheter.
Färre fallolyckor besparar oss äldre mycket lidande, samtidigt som samhället sparar stora pengar.
Tillsammans kan vi göra skillnad!

PS. Veteranen har blivit Senioren. Ett nytt namn men med samma prisvinnande innehåll. Jag tycker det är roligt att vår medlemstidning och vårt förbunds namn nu hänger ihop. Min och redaktionens förhoppning är att tidningen både ska kännas igen, men också utvecklas till en än bättre och intressantare tidning för oss alla.

Christina Rogestam
Publicerad 2016-01-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas