Redaktionen | Udda utspel

Om statsministern kan så kan alla

Jan Arleij
Publicerad 2016-08-12

Det är fortfarande jämförelsevis lugnt på huvudstadens gator. Jag har ännu gott om utrymme på de annars alldeles för smala cykelvägarna fram till Seniorens redaktion på Kungsholmen.

Men denna min första vecka på jobbet blev inte lugn. SPF Seniorernas förbundsordförande hade inte mindre än två möten med viktiga regeringsföreträdare och Senioren.se ville förstås rapportera direkt om vad som sagts och kommit fram i samtalen.

De två företrädarna var finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och statsminister Stefan Löfven (S).
Bolund fick ta emot en delegation med förbundsordförande Christina Rogestam i spetsen. Hon överlämnade en försvarlig bunt namnunderskrifter med krav på att regeringen snarast möjligt ser till att stoppa den pågående nedfrysningen av kontanter som fungerande betalningsmedel.
En typisk och traditionell så kallad uppvaktning, ett stycke äldrepolitiskt fotarbete på toppnivå. Gott så.

Det andra mötet var annorlunda och mycket ovanligt. För det första skedde det på statsminister Stefan Löfvens initiativ. För det andra att det var just landets statsminister som ville tala med seniorernas företrädare.
En tredje omständighet som sticker ut mot det normala var att ämnet inte i första hand var av det hårdkokta slaget, om urholkade pensioner eller bostadsbrist. Det handlade istället om den ensamhet som omgärdar många äldre människor i dagens Sverige.

Mot den kan man inte lägga en proposition. Visserligen skapar politiken förutsättningar för att förebygga ofrivillig ensamhet genom att exempelvis se till att alla pensionärer har råd att delta i sociala sammankomster och att man kan bo i miljöer som bjuder in till samvaro och inte isolerar, något som Christina Rogestam också påpekade under mötet med Löfven.
Men utan ett levande samtal om ensamhet går det inte att komma framåt. Vad kan vi som individer bidra med, var och en? Hur kan vi samverka på organisationsnivå?

Sverige må ha världens bästa äldreomsorg, men man behöver inte ta många steg på ett särskilt boende för att se de stora otillfredsställda behoven av fler möten, av kontakt, stimulans, verklig närhet. Hur ödsligt och ensamt det kan vara hos många av de äldre som bor kvar hemma kan vi kanske bara ana. De mest drabbade hör väl till dem som gör minst väsen av sig.
Därför är Stefan Löfvens initiativ så välkommet. Det kastar ljus på en fråga som inte kan hävda sig i den mer högljudda, ofta polariserade realpolitiska vardagen, bland kontanter och pensioner.

Kan landets statsminister få loss tid för att prata om frågan kanske Sveriges alla kommunalråd också skulle kunna? Läge då för våra pensionärsrådsledamöter att framför en önskan till sina kommunstyrelseordförande: låt oss sitta ner och prata förutsättningslöst och prestigelöst om hur vi kan samarbeta mer, och vad vi kan göra själva, för att sprida bara lite mer ljus och värme till de ensamma.

Jan Arleij
Publicerad 2016-08-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas