Redaktionen | Förbundsordförande

Vi ställer inte in, vi ställer om!

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2020-10-01

Ni har nog inte missat att i början på september kom signaler från Folkhälsomyndigheten om att rekommendationerna till oss 70 år och äldre kan komma att lättas inom ett par månader. Men det gäller att vi, och alla andra, håller i och håller ut tills vi vet mer säkert vad som kommer att gälla.
Det är ett tufft år för en organisation som vår som bygger så mycket på gemenskap och aktiviteter. Men det är avgörande att vi ställer om ute i föreningarna, och inte ställer in. Det finns fortfarande mycket som vi kan göra tillsammans: tipsrundor, boule, digital bokcirkel eller skogspromenad med egen fika ute i höstsolen.
För många av oss är det mycket betydelsefullt att åtminstone kunna ses utomhus, även om det inte är lika ofta eller samma aktiviteter som i vanliga fall. Det minskar ensamhet och isolering samt bidrar till skratt, prat och samhörighet. Det mår vi alla bra av. Vi ska göra vad vi kan i dessa tider.

Ställ om verksamheten och tänk i nya banor.

Och vi ska fortsätta att påverka och granska politiken i kommuner och regioner – ställ kloka frågor, skriv brev eller insändare, granska hur kommun och region sköter äldreomsorg, vård, trafikfrågor, bostadsplanering och tillgänglighet.
Se också till att berätta om era olika corona-anpassade aktiviteter och ert lokala påverkansarbete på era webbsidor eller Facebook, i era nyhetsbrev och i lokal media. Vi gör vad vi kan – vi ställer om, men ställer inte in!
Vi själva måste se till att det stundvisa osynliggörandet av oss seniorer under coronakrisen får ett slut. Detta har vi påpekat för myndigheter och politiker och det ska vi fortsätta göra.
Nu måste vi seniorer sättas i centrum för den fortsatta coronastrategin. En stor grupp människor kan inte förväntas isolera sig en längre tid som om det vore en struntsak. Alla invånare och verksamheter måste ta sitt ansvar för att minimera smittspridningen så att vi kan leva mer normalt.

Vi har också kritiserat myndigheterna för att människor som fyllt 80 år har exkluderats i de undersökningar de gör kring människors oro och agerande under pandemin. Myndigheterna backade omgående efter vår kritik. Trots det är det förfärligt att delar av det offentliga Sverige slentrianmässigt ägnat sig åt åldersdiskriminering.
SPF Seniorerna fortsätter att vara en blåslampa på politiken på alla nivåer. Vi arbetar med gemenskap, hälsa och välmående runt om i landet, och vi finns här och ställer upp för varandra när det blåser kallt. Så ställ om verksamheten och tänk i nya banor, sprid tips och idéer till varandra föreningar emellan. Vi behövs mer än någonsin och gör stor nytta i många sammanhang.

 

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2020-10-01
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas