Lyckade resor när föreningar samarbetar
Resereportage | Så gjorde vi
En lokal SPF-senior hjälpte till med guidningen.

Lyckade resor när föreningar samarbetar

SPF Seniorerna i Götene-Kinnekulle har under flera år kontaktat andra föreningar när de planerar och genomför sina resor i landet. Kurt Sedwall berättar.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-01-04

En bussresa 2012 till Hälsingland blev inledningen på återkommande fyradagarsresor för oss i SPF Seniorerna Götene-Kinnekulle. SPF-föreningarna i Järvsö och Söderhamn var med vid planeringen och när vi var där träffades vi några timmar för mat och underhållning.

Tolv blev fyrtio

Hösten 2014 önskade ett flertal av deltagarna att något liknande skulle ordnas i en annan del av landet. Då ville man också lära sig mer om resmålet innan resan. Vi utsåg Stockholm till nästa resmål och hoppades få 12-15 deltagare till studiecirkeln. Till vår förvåning anmälde sig 40 personer. Det blev fem träffar med tre studietimmar per gång.

Lokal förening

Vid planeringen av Stockholmsresan kontaktade vi både Vuxenskolan och några SPF-föreningar på Södermalm. Till vår fyradagarsresa blev det 52 deltagare, vilket är en full buss. Kända resmål varvades med mer okända. Där hade vi hjälp med guidningen av en lokal SPF-senior.

Götene-Kinnekulle

SPF Seniorerna Götene-Kinnekulle har idag ca 600 medlemmar. Vi ställer självklart upp om andra föreningar behöver hjälp med resor till våra trakter. Inom vårt närområde finns Kinnekulle, Vänern, Läckö slott, Rörstrand, Hornborgasjön och Varnhem.

Kontaktperson för SPF Götene-Kinnekulle är Ulla Jansson, vice ordförande.

Dölj faktaruta

Två omgångar

Under hösten 2015 bestämde vi att ordna en resa till Dalarna vid Siljan. Hela 70 personer anmälde sig till studiecirklarna. Detta löstes genom att köra cirklarna som föregående år men i två omgångar.

Under planeringen hade vi goda kontakter med SPF Seniorerna i Rättvik och Mora. Vår fyradagarsresa i augusti 2016 till Siljansbygden genomfördes med 84 deltagare i två bussar.

Uppskattat

Liksom vid tidigare resor hade vi sång- och musikunderhållning den sista kvällen och dragning på vårt interna lotteri där priserna till största delen var skänkta av Götenes företagare och handlare.
Det var nöjda resenärer som återvände till Götene. Från flera håll hördes: ”Nästa år får det lov att bli tre bussar”.

Olika typer av besöksmål

Att resorna har blivit lyckade beror troligen på ett varierat studieprogram och att vi varvar olika typer av besöksmål. Vi ser främst att reseprogrammet håller hög kvalitet till en rimlig kostnad. Vuxenskolan i Götene har stöttat oss och bussbolaget har sett till att allt fungerar under resan.
Nu planeras nästa resmål. Blekinge har vi tagit till våra hjärtan och vi försöker nu få till stånd en studiecirkel under januari till maj 2017.
Resan laddas med spännande besöksmål, bra boende, entusiastisk underhållning och skön stämning. Självklart tar vi även nu kontakt med lokala seniorer. De tycks vara beredda.

Text: Kurt Sedwall

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-01-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas