Finnes: Nya Vänner!
Relationer | Ensamhet
Foto: Sara Ringström

Finnes: Nya Vänner!

Nog känns det ensamt ibland när man inte längre har ett jobb att gå till. Men det finns bot! Varje torsdag träffas ett gäng från SPF Seniorerna Norrmalm på ett hotell i Stockholm för att prata om livet, dricka vin och ha trevligt ihop.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2015-10-26

– Första gången jag skulle gå hit var jag allt lite osäker, och tänkte att om det inte verkar kul kan jag ju bara gå förbi och fortsätta vidare till biblioteket istället, säger Ulla Bernas, och skrattar lite åt minnet.
Berit Klintberg känner igen känslan, det var samma tvekan hos henne till en början.
– Man fick ju en massa brev från olika föreningar när man fyllde 65, men det där lade jag åt sidan och tänkte att det inte rörde mig. Men efter något år började jag trots allt titta på det, och det har jag inte ångrat en sekund. Det finns en massa roliga saker som ordnas och man får nya vänner, varför skulle man tacka nej till det?
SPF Seniorerna Norrmalm har drygt 1350 medlemmar, varav 2-300 är aktiva och kommer på de många olika aktiviteter och event som föreningen ordnar.
– Vi försöker verkligen tänka vad en modern pensionär idag vill ha, och inte bara gå på i gamla spår, säger ordförande Kerstin Sund. Jag tror att man inte ska krångla till det för mycket, är det något man själv känner sig lockad av, vill säkert andra göra det också.

Nya vänner för livet
Till exempel har man bestämt att sluta med månadsträffar som bara rullar på och som ändå inte särskilt många kommer på. I höst har man istället valt att satsa på ett stort event på teater Intiman, där man bjuder på SPF-information och underhållning med möjlighet att ta med en vän. Ett sätt att också värva nya medlemmar. När det gäller rekryteringen sker väldigt mycket från mun till mun också, berättar Kerstin Sund och hennes företrädare Birte Holmin där de sitter i varsin skön fåtölj i loungen i Hotell Hansson. Titt som tätt vinkar de till någon som kommer in genom dörren strax intill.
– Det finns många som kommit hit och hittat nya vänner för livet. Som förlorat en make eller maka, plötsligt blivit ensamma, och sedan har de till slut lyckats ta sig hit och upptäckt att det finns trevliga människor som bryr sig om och som vill umgås, säger Kerstin Sund.
För det svåra kan vara att hitta just de där, de som sitter hemma och inte orkar eller vågar ta sig ut. Oftast går det till så att någon granne eller vän får med dem första gången, men sedan är de förhoppningsvis »fast«.

Låter aldrig någon bli sittande ensam
– Vi har ju inte någon uppsökande verksamhet, däremot är vi väldigt bra på att ta hand som dem som kommer hit, säger Birte Holmin. Och vi kallar det för ”After work” just för att tanken är att det här ska kunna vara ett sätt att hitta nya nätverk när man slutat jobba. Vi låter aldrig någon bli sittande ensam i ett hörn.
Foajéns sköna soffor och fåtöljer fylls undan för undan, allteftersom människor droppar in. Hit kommer man spontant, man behöver inte anmäla sig, det är bara att dyka upp.
– Jag har varit på tisdagsträffarna på restaurang Grappa i tio år, nu har jag börjat gå hit också, säger Anita-Louise Clair. Det är trevligt, på Grappa känner jag alla vid det här laget, här håller jag på att lära känna nya.
–Ja, nya bekantskaper, det är bra att ha så här på ålderns höst, säger Elisabeth Dahlin.
– Ålderns höst?! Prata för dig själv du, säger hennes soffgranne Annika Nygren och skrattar.

Ovanligt många män här
Leif Petersson sitter omgiven av damer i en av sofforna. Det är annars ovanligt många män här, en del är här tillsammans med sina fruar, andra på egen hand.
– Det stör inte mig att det är mycket kvinnor, säger Leif och ler. Det är bara trevligt! Jag är med i en annan förening också, på min gamla arbetsplats, där jag träffar gamla kollegor. Där pratar vi om gamla minnen, här skapar man istället nya minnen tillsammans.
Några av dem som är här ska iväg till Spanien tillsammans framåt vintern. Vad ska de göra där?
– Ja, vad gör vi i Spanien, Lars-Åke? Har trevligt! säger Ulf Holmin.
Samtalsämnena skiftar snabbt, både vitt och brett och högt och lågt. Alltifrån huruvida man ska installera senaste Windows på datorn till den rådande flyktingkatastrofen till vilka som ska hänga med och titta på konst i Folksam-huset senare i höst.

Mingelträffar och andra aktiviteter
Kerstin Sund säger att när de började dra igång mingelträffarna och andra aktiviteter var hennes förhoppning att en dag kunna gå runt Odenplan och få säga »hej« en hel massa gånger för att det skulle vara så mycket bekanta ansikten, precis som i en småstad.
– Jag trodde inte att det var möjligt, men nu är det faktiskt så. Det går inte att gå ner och handla utan att träffa på några man känner, som man blir stående med en stund för att småprata. Det gör ju att man känner sig ännu mer hemma där man bor, säger hon.

Text Ulrika Palmcrantz
ulrika.palmcrantz@veteranen.se

Den här artikeln är en del i Veteranens serie om ensamhet. Vill du inte missa något nummer av tidningen? Gå med i SPF Seniorerna så får du Veteranens som medlemsförmån.

Massa kul att göra …

Alla lokala föreningar i SPF Seniorerna ordnar aktiviteter och träffar. Här är ett axplock av allt som händer. Gå in på din förenings hemsida och se vad som händer just där du bor. Titta också på NU-sidorna  i Veteranen, om vad som är på gång.

  • Club Roten i Sundsvall: Bridge och boule står ständigt på schemat, det ska även ställas till med Oktoberfest och poesihörnor.
  • Skinnarbygd Malung-Sälen: Här tränar man vattengympa, spelar bowling, har uppvisning av seniordansare, allsång med spelmän och annat kul.
  • Laholm: Trivselträffar, golf, kom-igång-kurser för iPad, tillverkning av egna adventsdekorationer.
  • Liljan i Fagersta: Här kan du vara med och sjunga i kören Vårat gäng, lära dig mer om historia eller data, spela boule och bridge.
  • Näset i Önnered: Caféträffar med filmvisning, promenader, gymnastik. Man kan också få prova på att spela mattcurling.
  • Anneberg i Göteborg: Vinprovning, högläsning, studiecirklar och julfest.
Dölj faktaruta

Läs också
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2015-10-26
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2015. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas