Skapa med lappar
Leva & uppleva | På gång
Foto: Colourbox

Skapa med lappar

Täcken, grytlappar och necessärer skapas när seniorer i Uppsala samlas för att ägna sig åt lappteknik.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-08-15

Ingrid Munkfors är medlem i SPF Seniorerna Luthagen och ansvarig för cirkeln.

– Jag har sytt lappteknik länge. När jag hade ett par tjejer hemma sa de »kan inte du lära oss det där?« Det visade sig att fler i föreningen var intresserade. Så vi började i Luthagen 2011, men nu är det för UPS (Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd) så nu kan flera vara med. Det kommer mellan 18 och 20 personer varje gång och det är väldigt trevligt. Men nu börjar det bli lite ont om utrymme. Max 25 har vi sagt.

– Vi är på Träffpunkten varje tisdag vår och höst. Uppsala kommun har träffpunkter för pensionärer – ofta på ett äldreboende – i nästan varje stadsdel. Vi har symaskiner, tråd, skärmatta och linjal men man får ta med sig eget tyg.

– Vi syr kassar, barntäcken, stora täcken, dukar, necessärer, småväskor, nåldynor, grytlappar … Egentligen får de sy vad de vill och så hjälper jag dem. Eftersom vi inte har så många symaskiner så har många med sig en stickning och stickar medan de väntar, så här är hela tiden full rulle.

– Så fikar vi naturligtvis och är sociala. Det roligaste är att träffas och prata, och att alla har samma intresse. Deltagarna verkar trivas, de kommer igen varje år.

Arbeta med händerna

Många lockas av att använda fingrarna till kreativt skapande, och flera av SPF Seniorernas föreningar erbjuder handarbetsträffar eller studiecirklar. Skåneföreningen Burlöv har studiecirklar i såväl lappteknik och knyppling som allmänt hantverk. Åby Klippan i samma distrikt ordnar en cirkel i sömnad och handarbete, Strömmen i Bohuslän har stickcafé på torsdagskvällar. Kontakt Tranås i Jönköping handarbetar varannan måndag, medan man i Nyköping i Sörmland har tillgång till en vävstuga för den som vill väva mattor, dukar eller löpare.

Dölj faktaruta
Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-08-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas