På egen hand i Toscana
Resereportage | 13 italienska tips
Foto Ingrid Wikholm

På egen hand i Toscana

Toscana är det perfekta resmålet för den som reser på egen hand. Det är lätt att ta sig dit och nära till allt. Här finns allt man kan önska sig av konstskatter, god mat, gott vin och världens bästa glass. I en sådan miljö behöver man inte känna sig ensam!

Publicerad 2014-10-08

Visst skulle jag vilja resa, men jag har ingen att resa med. Har du hört det förut? Res ensam! Fördelarna är många och nackdelarna få.

Du kan använda exakt så mycket tid du vill för att betrakta en tavla i lugn och ro, du kan lägga upp dagens program utan att behöva kompromissa och du kan ta en vilopaus precis när du vill.

Du har total kontroll över din resebudget och slipper upptäcka att du plötsligt sitter i en bar och dricker en alldeles för dyr drink som du egentligen inte ville ha.

Nackdelar? Enkelrum är dyrare än delat dubbelrum och det kan kännas obekvämt att gå ut ensam på restaurang på kvällen. Men äter man en rejäl lunch kan man fixa något litet och dricka ett glas vin på hotellrummet på kvällen i sällskap med en god bok.

Boka resa, hotell och inträdesbiljetter i förväg. Det känns tryggt att ha ett hotell att komma till. Googla »hotell i Pisa« och du får massor av alternativ.

Skriv ut kartor och pricka för det du vill se. Är du borta en vecka räcker det att ta med en rullväska som går som handbagage och som du orkar bära själv uppför trappor. Glöm inte ett par extra skor.

Att resa till just Toscana är ett utmärkt alternativ för en ensam resenär. Efter en dag på kända och välbesökta platser med mycket folk i rörelse längtar man nästan efter att få vara lite på egen hand.

Ett tips: om du reser med buss till en annan stad, ta ett foto när du stiger av bussen eller sätt ett kryss på kartan. En normalstor italiensk stad rymmer otroligt många torg och det är bara på ett av dem som just din buss väntar.

PISA 90 500 invånare

Det mesta finns på bekvämt gångavstånd. Från flygplatsen går lokalbuss in till centrum, biljetten kostar 1, 10 euro.

Turistinformation: 16 Piazza Vittorio Emanuele II. 80 km från Florens, 10 från Lucca, 10 km från havet.

1

Knappast någon har väl missat att det finns ett lutande torn på Piazza dei Miracoli  i Pisa. Först byggdes den enorma domkyrkan på platsen. Den blev ett storverk, ritad av Buscheto di Giovanni Guidice och invigd av påven år 1118. Arkitekten var övertygad om att byggnaden skulle göra honom odödlig. Inte anade han att det skulle uppföras ett fuskbygge alldeles bredvid som skulle bli mer känt än själva katedralen.  Arbetet med klocktornet påbörjades 1173. Arkitekten är okänd, men man vet att han redan efter första våningen gjorde ett försök att räta upp bygget. Fem år senare avstannade arbetet. Hundra år senare fortsatte man att bygga och 1178 blev den sjunde våningen klar. Då avstannade bygget en andra gång, förmodligen för att tornet lutade allt kraftigare. Detta pinsamma fuskbygge blev en skam för staden och inget vet ens när tornet invigdes. Det var först i början av 1800-talet som tornet fick sin status som symbol för Pisa, och idag är det en av världens mest kända byggnader. Bara 30 personer åt gången får gå upp de nästan 300 trappstegen i tornet för att nå toppen. Boka på www.opapisa.it

2

Ett stenkast från Piazza dei Miracoli finns världens äldsta botaniska universitetsträdgård som grundades år 1543 och flyttades två gånger, innan den 1591 hamnade på sin nuvarande plats. Där växer höga och skuggande träd planterade på 1700-talet.  Vacker snäckprydd fasad på den gamla huvudbyggnaden. Stängt söndag, lördag 8.30-13.00. Övriga dagar 8.30-17.30.

3

På det medeltida kvadratiska Piazza delle Vettovaglie är det marknad varje vardag, både på torget och på gatorna omkring. Här handlar pisanerna grönsaker och frukt. I den här gamla stadsdelen bodde en gång stadens kändis: Galileo Galilei, född 1564 i Pisa. Han kallas ibland för vetenskapens fader och ligger begravd i Basilica di Santa Croce i Florens.

LUCCA

90 000 invånare.

Staden kallas omväxlande för operans, olivoljans eller de många kyrkornas stad.

Turistinformation: Piazza Santa Maria.

Till Lucca går det tåg eller buss från Pisa, 3 euro för en enkel biljett.

Kompositören Giacomo Puccini föddes i Lucca 1858. Det sägs att han som barn gick till fots till Pisa för att lyssna på Aida. Efter det visste han att han skulle viga sitt liv åt opera.

4

Mest känd är stadsmuren som blev klar 1650. Från början fanns det 126 kanoner på muren och en 35 meter bred vattengrav för att skydda staden mot angripare. På 1800-talet förvandlades den tolv meter höga stadsmuren till park. Idag finns här en fyra km lång bilfri väg under skuggande träd där du både kan cykla (hyrcyklar finns på flera ställen) och promenera. Fin utsikt över trädgårdar, gator och byggnader. Flera serveringar.

5

Huvudgatan heter Via Fillungo och det är här man hittar butiker, bagerier, glasställen och restauranger. Smala gränder och torg avlöser varandra och man passerar många kända kyrkor och torn. Innerstan är bilfri, men se upp för cyklisterna.

6

Det var romarna som grundade Lucca 180 år f Kr. Den gamla amfiteatern är numera ett torg med hus från medeltiden som format torget till en ellips. Piazza Anfiteatro är kantat med uteserveringar. Vackra ockrafärgade fasader.

FLORENS

366 000 invånare.
Staden är en av världens mest besökta och klassad som världsarv av Unesco. Romarnas namn var Florentia – den blomstrande staden. Idag Firenze.

Turistinformation: bland annat på Piazza Statzione 4.

Direktbuss från flygplatsen i Pisa till Florens. Kan bokas i förväg på www.terravision.eu

7

De stora sevärdheterna är lätta att hitta. Runt Piazza del Duomo, torget som är stadens hjärta, finns det mesta. Lite längre bort ligger Uffizierna, kanske världens mest kända konstmuseum. Det är här man kan se bland annat Venus födelse av Botticelli. Och mycket, mycket mer. Glöm inte de vackra målade taken! Stängt på måndagar. Boka biljett så slipper du stå i kö. www.b-ticket.com Drick en kopp kaffe uppe på terrassen och titta ut över Piazza della Signoria. Lite snopet är det dock att efter att ha tittat på renässansens alla mästerverk inse att det mesta är kopior. Visst finns originalen i Florens, men sällan där man tror. Bästa utsiktsplatsen över staden finns på Piazzale Michelangelo.

8

Stadens äldsta bro, Ponte Vecchio, har sett likadan ut sedan 1300-talet. På den tiden arbetade garvarna och slaktarna här, idag trängs guldsmedsbutikerna på bron. Missa inte hänglåsen som kärlekspar låser fast för att sedan kasta ner nyckeln i floden. Handlingen symboliserar evig kärlek och seden lär ursprungligen komma från Kina. På1960-talet hade italienarna en egen variant på hänglåstradition på bron. När militärtjänsten var över låste männen fast hänglåsen från klädskåpen där, och slängde nyckeln i vattnet.

9

De stora italienska klädmärkena är dyra. Det finns outlet utanför staden, men roligare är alla second hand-butiker, inne i centrum. Promenera längs Via Maggio, där hittar man bland annat Verabis och Vintage di Celeste Compostella. Väskor och skor finns i överflöd, ofta snygga och prisvärda. På San Lorenzo-marknaden kan du också göra fynd. Sjalar och slipsar tar mindre plats i resväskan. Leo på Via dei Neri N, 42 r har märken som Missoni och Fornasetti.

10

I många turiststäder är gatan som en teaterscen. Folk klär ut sig till kända konstverk, står stilla som statyer, målar tavlor på marken, spelar olika instrument … I kvarteren kring Uffizierna är det särskilt livligt och ovanligt originellt.

11

I Italien började man göra gelato redan på 1400-talet, men så tidigt som under antiken skickades kejsarens tjänare upp till toppen av Vesuvius för att hämta snö som blandades med honung – honungssorbet. Gelato innehåller aldrig grädde vilket gör att fetthalten stannar på mellan sex och åtta procent, betydligt mindre än vanlig svensk glass. Självklart används färska bär eller frukter.

SIENA

Medeltidsstad med 55 000 invånare.

Sienas historiska centrum finns med på Unescos världsarvslista.

Turistinformation: bland annat på Piazza Campo, 56.

Du kan åka hit med buss (snabbast) eller tåg. Busslinjen SITA avgår från busstationen under tak i Florens. Tågstationen i Siena ligger 1 km från centrum, busshållplatsen mycket centralt.

12

På Piazza del Campo, det solfjäderformade torget, hålls hästkapplöpningen Palio di Siena två gånger om året: den 2 juli och 16 augusti. Då täcks torget med jord och läktare sätts upp för särskilt inbjudna gäster. Resten av publiken får trängas i mitten och förmodligen ser man det hela bättre på tv än i verkliga livet. Ryttarna rider barbacka och själva loppet är över på några minuter. James Bond-filmen Quantum of Solace spelades in under en kapplöpning 2007.

13

Överallt i Toscana finns trevliga kaféer, inte minst i Siena med alla vackra torg och trånga gränder. Italienarna själva dricker bara cappuccino på morgonen. En typisk frukost är en kopp cappuccino med en söt bulle. När frukosten är avklarad blir det en espresso, un caffé, en liten kopp med starkt kaffe.  En måltid är indelad i antipasti, förrätt, sedan en primi piatti som kan vara pasta eller risotto och efter det secondi som oftast är fisk eller kött. Till maten dricker man ett glas Chiantivin. Tiramisu är en av de populäraste efterrätterna. I Toscana anser man att tiramisun föddes i Siena, men det finns liknande sägner från olika håll i Italien. Cantuccini är mandelskorpor som doppas i ett glas santo. Påstås också komma från just Siena, men ingen vet säkert. Att de är vanliga just i Toscana är däremot helt klart.

Text och foto INGRID WIKHOLM

Seniorguide Toscana

Resa dit: Lågprisflyg till Pisa. Sedan vidare med tåg eller buss. Kom ihåg att stämpla biljetten för lokaltrafiken i en särskild apparat för att undvika böter.

Prisläge: Du kan välja en lågbudgetsemester utan problem, eller en dito lyx. Du kan äta pizza eller goda mackor på gatan till billigt pris eller gourmetmiddag på restaurang till ett skyhögt.  Ett hyggligt enkelrum med eget badrum och frukost kostar cirka 600 kronor per natt.

Bästa tiden: Höst och vår. Vinter kan också gå bra, men undvik sommaren.

Passar för: Alla som gillar kultur, vackra landskap, god mat och som inte blir irriterade av att det står ett hundratal andra turister bredvid och fotograferar exakt samma sak som du själv.

Missa inte: Bekväma skor. Och alla smågator och gränder bakom de kända torgen.

Seniortips: Blir du trött i fötterna – ta lokalbuss. Man får se mycket till ett lågt pris.

Seniorvänligt: I alla städer finns mängder med uteserveringar för välbehövliga pauser. Mindre hotell saknar ofta hiss.

Varning för: Undvik turistmenyerna på de kända torgen, sök dig till kvarteren lite längre bort. Ha koll på väskan och lämna släktklenoderna hemma.

Information: www.italiantouristoffice.se Svensk text, du kan ladda ner kartor.

Ta med: Stegräknare! Du kommer att bli förvånad över hur långt du går på en dag. En bra pocketbok att läsa när du vilar. Kanske en bok av Antonio Tabucchi som föddes i Pisa 1943, och var litteraturprofessor i Siena.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas