Boken
Boken som kom som ett yrväder
August Strindberg dyrkade Stockholms skärgård. Samtidigt var han en sanningssägare som inte precis kompromissade. Hemsöborna ger starka uttryck för detta.
Priset för sin rättframma skildring av Carlsson, Madam Flod, Gusten och de andra blev högt. Hemsöborna, alltså Kymmendöborna, portade Strindberg från ön.
Hemsöbornas intriger är tidstypiska, men också tidlösa. Boken är mättad av djupaste känsla för, och kunskap om, arkipelagens villkor. Strindberg var förtrogen med miljöerna runt Dalarö, Ornö och Kymmendö, och i Hemsöborna målas detta med ett svindlande vackert språk som kan göra en yr av hänförelse.
136 sidor Hemsöborna. Mitt ex från 1962, pris 4:50:-
Utflykten
Vacker vallfärd för Strindbergsdyrkare
Förebilden för Strindbergs Hemsö var Kymmendö i Stockholms skärgård. En bit från Madam Flods gård ligger fortfarande den lilla, enkla skrivarstuga som var Strindbergs arbetsplats under sju somrar. Där står den nära stranden på öns nordöstra sida, och ser inte mycket mer ut för världen än ett utedass.
Jag vallfärdar dit lite då och då, tänker att vad som behövs för att skriva är alltså inte mer än ett skjul i havsbandet. Till Kymmendö kommer man varje dag med Vaxholmsbolaget. En långsam promenad till stugan tar en timme. Medhav kaffekorg.
Han snickrade den själv, August.
Filmen
Ett skratt som förlänger sjölivet
Alla som har seglat och rott och motorbåtat sig fram i skärgårdsmiljö har att berätta om hur det kan vara att angöra en brygga. Egna öden eller andras. Igenkännandets kraft med många läkande skratt finns att få i Tage Danielssons film Att angöra en brygga från 1965. De flesta av er har förstås redan sett den, men den håller för repriser.
Om någon förståsigpåare säger att man ”lägger till” vid en brygga och att angöra betyder att ta ut riktningen, så hänvisa bara till den empiriska verkligheten: det sker ständigt att båtfolk tar ut kursen med sikte mot en brygga – om än med skiftande framgång.
Sevärd, 45 år efter premiären.
Receptet
En hög, het, kall sensation
På en matlagningskurs i det franska köket lärde oss den fryntlige kursledaren hur man håller hälsans apostlar på armlängds avstånd. Som han stekte crepes – ohämmade mängder med margarin i pannan, och smeten! Fett gott, som dagens ungdom skulle ha sagt…
Likadant med denna efterrätt av fransk-svensk kärlek, Bavaroise Suedoise:
Vispa ¼ dl socker och 4 äggulor poröst, tillsätt 3 dl het kaffegrädde och vispa över hett vattenbad. Tillsätt 5 gelatinblad och lös i cremen. Flytta nu kärlet till ett iskallt vattenbad, rör hela tiden, och häll i arrak. När blandningen tjocknar är det dags att röra i 3 dl vispad grädde och 250 gram skivade jordgubbar. Ställ kallt. Stjälp upp. Garnera med jordgubbar, gräddros, och parfyrmera med punsch.
Svenska jordgubbar är grunden.
Tipsare: Jan Arleij