Flyttskatt hindrar bostadsbyte
Foto: Colourbox
Personligt | Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna

Flyttskatt hindrar bostadsbyte

Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna skriver under Debatt i Veteranen nr 1 att flyttskatt hindrar bostadsbyte.Vad tycker du?

Publicerad 2013-02-07

Bostadsbristen i våra städer hotar människors ambitioner och livsdrömmar och sänker landets ekonomiska tillväxt då rörligheten på arbetsmarknaden minskar. Att öka bostadsproduktionen är därför viktigt, men på kort sikt är det effektivaste medlet att öka rörligheten i det existerande bostadsbeståndet. Det är dags för våra politiker att agera. Flyttskatten kan vara en bra startpunkt.
Den svenska flyttskatten som ska betalas av den som gjort en vinst vid en bostadsförsäljning, är ett hinder. Den gör att många, ofta äldre, väljer att bo kvar i för stora villor eftersom det sällan lönar sig att flytta till ett mindre boende. Min kollega tillhör den gruppen.
Kollegan och hans fru bor i en villa i Täby. De ska pensioneras snart och barnen är utflugna. Därför tänkte de flytta till en bostadsrätt i närheten.
De började glatt räkna på affären. Flyttplanerna kastades snabbt i papperskorgen. Det skulle helt enkelt bli för dyrt att flytta. Så här såg deras kalkyl ut. De köpte villan för 380 000 kronor i slutet av 60-talet. Idag skulle den kunna säljas för 6 miljoner. Eftersom den tilltänkta lägenheten, en trea på knappt 100 kvm, kostar 3,9 miljoner skulle det bli en rejäl slant över, eller…?

Nja, inte riktigt. Först ska flyttskatten på 1,24 miljoner betalas (22 procent av vinsten). Sedan ska mäklaren ha 210 000 kronor (3,5 procent av försäljnings-beloppet). Innan de kliver över tröskeln till den nya lägenheten har guldkanten krympt ihop till 273 600 kronor. Tyvärr slutar inte kalkylen där. Månadsavgiften för den nya lägenheten ligger på  5 400 kronor. Det är mycket mer än fastighets-avgiften på villan. Min kollega kom fram till att det inte lönade sig att flytta, inte ens då hänsyn tagits till att de kan få uppskov med en del av vinsten.
Så ser det tyvärr ut för många äldre, särskilt i storstäderna där priserna stigit kraftigt sedan villorna köptes. När de väljer att bo kvar, hindras yngre barn-familjer från att realisera sina drömmar och då får vi inte igång de flyttkedjor som är en viktig del av rörligheten på bostads- och arbetsmarknaden. Därmed är min kollegas problem även Anders Borgs och alla andras problem.
Men vad ska man göra för att minska problemet med flyttskatten? Ja, en enkel väg är ju att plocka bort den eller åtminstone minska den kraftigt. Det skulle självfallet skapa ett hål i statskassan. Men det går att göra det mindre skadligt för ekonomin. En möjlighet är att fasa ut uppskovsmöjligheten i takt med att skatten sänks. Det är bara för Borg & co att börja räkna. Men gör det snabbt. För problemen växer för varje dag som går.
Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas