Åsikter | Christina Winner

”Jag är inte mossbelupen”

GT-krönikören Jimmy Fredriksson får svar på tal för sin krönika om åldersdiskriminering.

Publicerad 2014-06-10

Hej Jimmy,

Om man byter ut gamlingar mot invandrare , i din fördomsfulla artikel, så skulle man kunna tro att det var en annan Jimmy som skrivit den.

I min värld – jag är 74 år så är en blandning av gammal, ung, kvinna, man,  en utmärkt kombination i arbetslivet – inbegripet media som ju ska spegla samhället av idag och det blir bara fler och fler som når pensionsåldern  Om du är flexibel, kreativ och engagerad som ung så fortsättter du att vara  det även som äldre. Du blir inte plötsligt  efter 65 en  missunsam, svåranpassad,rigid, sur o grinig typ som vill ha allt som det var förr. Det finns kanske sådana personer  men de var  säkert inte särskilt positiva eller sociala som unga heller. Du förändrar inte din grundpersonlighet med åren –snarare blir du tolerantare, mindre dömande, mer accepterande och positiv .

Jag håller med om att det finns jättemånga begåvade, arbetssugna och kreativa unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det beror – enligt forskningsrapporter inte på att äldre arbetskraft står i vägen – utan  brist på  passande arbetstillfällen.   Du påstår att det inte finns någon strukturell ålders- diskriminering  i Sverige. Du har fel – det finns det visst. Det är till och med svårt för 45-åringar att få arbete – eftersom de anses gamla.  Slå upp synonymer på gammal i lexikon där står: utlevad, sjuklig, eländig, svag, skröplig, orkeslös och mossbelupen. Inte ett enda positivt ord som klok, erfaren, vis. Dessutom träffar yngre personer i Sverige nästan aldrig människor över 70  förutom sina släktingar. Det finns alldeles för få mötesplatser mellan generationerna. När jag slutade arbeta 70 år gammal – blev jag upprörd över alla äldrevårdsskandaler och började med Stand Up för att med humor fokusera på åldersfördomar och segregering. Idag är jag 74 och Sveriges äldsta kvinnliga komiker. Jag har uppträtt på Pubar med ung publik  o  fått enorm uppskattning.  Personer över 64 är, enligt vad jag förstår,  den grupp småföretagare som ökar mest I Sverige idag –en del av dem ger jobb till unga. Dessutom finns det en spännande bransch som jag tror kommer att växa  under de närmaste åren och skapa nya jobb: Äldrelivsbranschen – eftersom vi idag har fler friska år efter pension än någonsin tidigare. Slutsatsen kan bli att Nuders omtalade kostsamma köttberg faktiskt utvecklas till en  lönsam äldrelivsmarknad med produkter, hjälpmedel och upplevelser anpassade för  aktiva, långlivade åldringar.

Hälsningar

Christina Winner (ännu ej mossbelupen)

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas