Åsikter | Pehr-Göran Aspelin

Modernare musik har ofta ett budskap

40-talister är varken veliga eller okritiska. Och dragspel hör inte direkt till den musik vi lyssnade på som unga.

Publicerad 2012-02-06

Läste i Veteranen nr 1 2012 i Tyck!  på sidan 76 och vill kommentera de två inläggen (ang dragspel). Jag ansluter mig till Keep on Rocking (helt) men jag betackar mig även för de personer som nämns av Keep on Rocking av följande skäl:

1. Vi, födda sent 40-tal är inte dirket uppfödda med dragspel (man tackar) utan med Beatles, Elvis, Rolling Stones etc. och vi hade kul.

Naturligtvis förekom dragspel även under denna period på ett sätt som jag tyckte var bra dvs som komplement (dansbandsmusik) men fick senare och av tvång utvecklades vidare för att passa en annan och större publik.

Vi kan vidare konstatera att dragspelet förekommer även nu (mera seriöst tycker jag) men på en helt annan nivå och förekommer i stort sett över hela världen olika sammanhang som Birger Svennsson säger i jazz, pop etc etc. Det används även som korta eller lite längre solon i tex latin-amerikanskmusik och då blir det ”förbaskat” bra. I Sverige är väl Benny Andersson ett tecken på att dragspelet lever och utvecklas, eller?

2. Må så vara att det är ett svårt  instrument att hantera (som Birger Svensson säger) men det saknar ju betydelse om många individer inte är intresserade av dragspelsmusik i den tappning som ”Keep on Rocking” säger dvs Ulla Billquist och Lasse Dahlgren de tillhör en annan generation än 40-talisterna. Är det 10 eller 20-tals artister som var populära 30-50-talet? Finns det verkligen personer som bara vill höra gamla artister och gamla låtar (jag inte vill ta äran eller deras kunskaper av dessa lite äldre artister, men deras tid är nog förbi).

3. Samtidigt är det ju viktigt att alla får sin del av musikkakan dvs de som är födda tidigare 40-talet.

4. Jag tror att ni måste tänka om och försöka få till underhållning som passar alla så att man inte behöver känna sig som  80-90+.

5. Notera att denna punkt inte avser dragspel men man kan ju fråga sig om dessa artister (Ulla och Lasse) tog upp sociala problem eller något att engarera sig eller som jag tror att de bara stod rakt upp och gjorde jobbet utan ett socialt intresse.

Nu och observera, från 60-talet och framåt finns en mycket viktig sak som måste påpekas att det oftast finns ett budskap (Vietnam, Sydamerikanska länders sociala förhållande, problem i slumområden, droger etc). i det som produceras.

6. Det känns för mig som mycket av det skrivs i Veteranen knappast känns speciellt bra för (för mig) många ? av oss 40-talister. Var tuffare och stick ut hakan. De lokala mötena, tja vadå.

Vi 40-talister är inte så veliga och okritiska som tidningen och tidigare generationer verka vill göra oss till.

Slutord: Hur är det egentligen med era resor alla är ju inte miljonärer.

Mvh
Pehr-Göran Aspelin

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas