Åsikter | Åke Kjellqvist

”Muskelreumatismen” berodde på simvastatin

Polymyalgia reumatica – eller Simvastatin? Läkemedlet kan ge biverkningar som påminner om muskelreumatism, skriver insändarskribenten.

Publicerad 2013-04-08

I början april år 2012 började jag vakna på morgnarna med smärtor i armar, ben och skulderparti. I händerna kände jag stickningar och surrning. Och det blev värre vecka efter vecka och månad.

En av mina vänner visste jag hade upplevt något motsvarande för några år sedan och jag tog upp det med honom. Han kände igen symptomen och för hans del hade läkaren ställt diagnosen Polymyalgia reumatica. Sedan dess har han att ta en kortisontablett varje morgon. Men känner sig alltid mycket trött.

Jag kände mig inte trött och fortsatte att två gånger i veckan träna på mitt ”mekanikgym”, Rehab och Friskvård, här i Staffanstorp. Det kändes som vanligt, jag behövde inte minska på vikterna eller dylikt, men jag hade svårt att hålla greppet om handtagen, då jag skulle dra för att lyfta vikter. Jag skaffade handledsstärkare och kunde därigenom fortsätta även dessa övningar.

Men i början augusti hade jag fått nog. Jag hade svårt att ta mig ur sängen på morgnarna med mina domnade och värkande leder. Jag beställde tid hos min doktor här på Vårdcentralen.

Hon fick min beskrivning av våndorna och sa med en gång: ”Ja, du äter Simvastatin”. (Det är ett medel mot för höga blodfetter). ”Ja”, sa jag, ”men det har jag ju gjort under flera år”. (Hon hade själv ordinerat).
Då talade hon om att biverkningarna från Simvastatin kunde komma efter lång tid helt plötsligt. Men tillade: ”Jag är inte säker, så innan vi sätter ut Simvastatinet, så skall vi ta några prover”. Jag till labbet och väntade sedan på doktorns slutsats. Då hon efter några dar ringde så blev ordinationen: vi slutar med Simvastatin tills vidare.

Så skedde och efter bara en vecka var smärtorna i armar, ben, skuldror nästa borta och efter ytterligare någon vecka helt borta. Men i händer fortsatte nämnda obehag – jag märkte dock vecka för vecka att de minskade. Först framemot jultiden var jag helt symptomfri.

Jag har fortsatt med handledsstärkarna tills nu – men nu behövs dom inte längre.

Tack snälla doktorn för din snabba insats.

Åke Kjellqvist

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas