”Det måste löna sig att jobba längre”
Tyck! | Debattinlägg
Foto: Phovoir / Colourbox

”Det måste löna sig att jobba längre”

Fler måste jobba för en bättre välfärd, skriver riksdagsledamot Lotta Finstorp (M) och Jessica Polfjärd, arbetsmarknadspolitisk talesperson (M).

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-12-11

Vi lever längre och är allt friskare som äldre. Det gör det naturligt att jobba högre upp i åldrarna, såväl för lönen som för att man trivs på en arbetsplats och för att man känner att man fortsatt kan göra en värdefull insats. Med en åldrande befolkning behöver vi också jobba längre för att kunna finansiera vår gemensamma välfärd. Därför behövs genomtänkta reformer som hänger ihop i en helhet.

Alliansen genomförde reformer i regeringsställning för att göra det mer attraktivt för äldre att arbeta och anställas. Att fler äldre fortsätter att arbeta är resultatet av en aktiv politik som nu behöver förstärkas. En anpassad arbetsmiljö inom framför allt den offentliga sektorn och en väl fungerande arbetsmarknadspolitik möjliggör bättre förutsättningarna för ett längre arbetsliv för så många som möjligt.

Våra äldres kompetens bör uppskattas, inte beskattas.

Det måste löna sig bättre för erfarna medarbetare eller företagare att jobba längre. Vi moderater vill därför sänka skatten för 1,45 miljoner pensionärer med årsinkomster upp till 360 000 kronor. Dessutom vill vi införa lägre skatt på att jobba mer från 64 års ålder och höja bostadstillägget för pensionärer.

Den rödgröna regeringen har tyvärr infört en särskild löneskatt för personer som har fyllt 65 år. Tillväxtverket anser att det riskerar att medföra negativa konsekvenser för äldre småföretagare, även Konjunkturinstitutet samt Arbetsförmedlingen är inne på samma spår. Regeringens politik slår mot jobben och därmed mot vår välfärd.

På arbetsmarknaden råder det i många fall akutbrist på arbetskraft med rätt sorts utbildning, med fler rutinerade äldre i arbete så löser vi delar av pusslet för ett bättre Sverige. Moderaternas politik utgår från jobben som finansierar framtida pensioner och vår välfärd. Våra äldres kompetens bör uppskattas, inte beskattas.

Jessica Polfjärd (M)
Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Lotta Finstorp (M)
Riksdagsledamot i Skatteutskottet

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-12-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas