Nyheter | Utspel

Liberaler: Höj pensionsåldern till 71 år

Åldersgränsen för rätten att stanna i arbetslivet ska höjas så att alla som vill och kan får jobba tills de är 71 år. Det föreslår Liberalerna.

Jan Arleij
Publicerad 2017-09-09

Utspelet gör partiledaren Jan Björklund och Barbro Westerholm, riksdagsledamot och äldrepolitisk talesperson på Aftonbladets debattsida.

– De äldres erfarenhet och kompetens ska tas tillvara.  De som jobbar får själva bättre ekonomi, det är bra för hälsan att få känna sig behövd, och det är viktigt för samhällsekonomin, argumenterar de båda.

Anpassa arbetsliv

Men det behöver samtidigt göras mer för att anpassa arbetslivet så att fler kan arbeta längre.

– Det handlar om mer flexibla arbetstider, större möjligheter till deltid och bättre arbetsmiljö. Det behöver också bli mer ekonomiskt lönsamt för årsrika att arbeta.

Landsmöte

Björklund och Westerholm vill avskaffa den särskilda löneskatten för äldre arbetskraft och man vill utöka jobbskatteavdraget ytterligare för den årsrika gruppen.

Förslagen läggs fram av partistyrelsen till Liberalernas Landsmöte senare i höst.

Pensionerna

– I dag tillbringar vi i genomsnitt 40 år i arbetslivet, det vill säga något mindre än halva vår medellivslängd. Då blir det svårt att tjäna in till de pensioner och de välfärdstjänster vi behöver under hela livet. Därför är det viktigt att de som kan och vill arbeta längre också ska kunna göra det, skriver Jan Björklund och Barbro Westerholm.

Jan Arleij
Publicerad 2017-09-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas