Assuan
Blogg

Assuan

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-03-16

Vägen från Abu Simbel till Assuan går rakt genom öknen. Vi upplever många hägrings-effekter längs vägen. Det ser till och från ut som vi har Nilen eller havet rakt ut i öknen. Speglingarna lurar oss att tro att vatten finns nära. Men det gör det inte.

När vi försöker köra upp på nya Assuandammen blir vi stoppade. Med dieseldunkar på taket får vi inte köra över dammen. ”No gas”, “no gas” hojtar militärerna. Vi lyckas däremot ta oss över den gamla Assuandammen. Trots gas :).

Vi besöker Isis-templet i utkanten av Assuan. Templet ligger på en liten ö i Nilen. Det blev flyttat dit från Philae-ön 1962. Innan dess lades templet under vatten varje år i sex månader pga den gamla Assuandammen byggd 1902. Med den nya Assuandammen klar, skulle templet komma att läggas under vatten hela tiden. Vi tar en båt till templet och njuter av konstverket, ett vackert tempel.

Isis-templet
Denna del av templet ser nästan grekisk ut

Vi kör därefter till den “ofullbordade obelisken” som vi hittar i en “granit-daggruva”. Obelisken krackelerade och gjordes därför aldrig klar. Med en vikt på imponerande 1168 ton hade den blivit världens största obelisk. Här i gruvan gjordes många av de obelisker och statyer som smyckar de olika templen i antika Egypten. På något sätt transporterades de kompletta härifrån ut till templen där de sattes upp.

Den ofullbordade obelisken i granitgruvan

 En klassisk segeltur på Nilen med en riktig Nilen-segelbåt, en felucca, måste det förstås bli. Tanken är att runda Elephantine-ön. Ön som ligger mitt i Assuan i Nilen. Färden blir fin med lite egyptiskt kaffe på däck. Men vinden mojnar och vårt äventyr slutar med att vi blir bogserade till Elephantine-ön av en motorbåt. Snöpligt men ett kul äventyr.

Skepparen på vår felucca
Stiliga båtar
Samma båtstil sedan tusentals år

På ön besöker vi en mängd gamla tempel, egyptiska, grekiska och romerska. Vi hittar också två ”nilometrar”. En nilometer var ett utrymme, ett rum, bredvid Nilen där man mätte Nilens nivå. Hög nivå och skördarna prognosticerades att bli bra. Resultatet blev då att man höjde skatterna.

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-03-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas