Johannesburg
Blogg

Johannesburg

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-09-26

Vi lämnar in bilen till Toyota tidigt på morgonen. Redan samma dag blir den klar. Det trodde jag aldrig. Hoppas nu bara att de har gjort ett bra jobb. Byte av oljefilter, a/c-filter, översyn av skruvar och muttrar. Fastsvetsning av kofångare. Här heter kofångare tjurfångare. Kommer ihåg att det hette “döda åsnor” i Venezuela. Kärt barn har många namn : ). De hittade även ett mindre stenskott på vindrutan som de åtgärdade.

Johannesburgs historia kretsar mycket kring gruvdrift och motstånd mot apartheid. I Johannesburg hittade man guld, mycket guld. Det var här som guldruschen startade med stor utvinning som resultat. De små gruvsamhällena växte enormt och lade grunden till dagens Johannesburg. Sydafrika är annars mer känt för sin diamantutvinning, men det området ligger längre västerut i Kimberley. Vi besökte en liten gruva i stadens utkant där vi fick se hur utvinningen gick till. Intressant och 1800-tals primitivt.

I Johannesburg omgivningar ligger även mänsklighetens vagga. Det är här man har hittat de äldsta skeletten och lämningarna från våra förfäder.

Jo’burg, som man kallar Johannesburg, är landets största stad både till invånarantal och till yta. Här finns landets kommersiella och finansiella centra medan det politiska ligger strax norr om i Pretoria. Jo’burg är mycket utsträckt med mycket grönska och stora fält inne i själva staden. Vi passerar förbi ett jättelikt område med mycket hästar och betesmarker. Men själva downtown är såklart kompakt. Vi besöker Sandton där en jättelik staty över landets fader Nelson Mandela står. När vi kommer till statyn är stämningen god med stora grupper av ungdomar som poserar och fotograferar varandra.

Människorna är mycket vänliga. Vi får full assistans av vår airbnb-värd som hämtar och lämnar vid Toyotaverkstaden. När vi ger oss ut på sightseeing kör en god vän, till en god vän, till en god vän till oss runt med oss en hel dag. Det var visserligen hans lediga dag, men ändå. Att guida två främlingar från morgon till kväll och dessutom verka som att han gillade det. Vi möts av en stor vänlighet och av många stora leenden.

Jakarandaträd
Otroliga färger

Det har inte regnat på tre månader och det är väldigt torrt. På gott och på ont. Likafullt blommar det. Det är ju vår och det är mycket som blommar. Blommornas starka färger lyser ännu starkare i den torra omgivning. Kontrasterna blir påtagliga. Jakarandaträden blommar intensivt blått. Så vackert. Påminner om Mexiko City där hela staden målas jakaranda-blått på våren.

Omöjliga kontakter

Det har varit lite trickigt med uppkoppling. Våra små nätta mobilkontakter fungerar förstås inte i de klumpiga kontakterna med sina stora runda hål som finns här. Dessutom har vårt airbnb inte wifi. Katastrof. Men med nya adapters och lokala simkort är vi nu uppkopplade.

 

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-09-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas