Katavi Nationalpark
Blogg

Katavi Nationalpark

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-12-26

Det tar en timme innan vi kommer iväg. För att hindra korruption, svarta pengar och mutor ska alla betalningar i nationalparker i Tanzania ske med kreditkort. Men kreditkort-maskinen fungerar förstås inte. Vi får godkänt att betala på kvällen.

Välordnat nationalparks-kontor
Pelle, Juma och jag själv

Juma blir vår duktig guide i Katavi. Hans pappa arbetade med världskända Jane Goodall. Det var Jane som levde i Gombe och studerade schimpanser hela sitt liv.

Katavi är den minst besökta parken i Tanzania. Parken ligger isolerat, men djurlivet är strålande. Det får vi uppleva under dagen. Katavi har endast 6000 besökare per år. Mindre än mer kända Serengetti har per dag. När vi besöker parken är vi de enda besökarna den dagen. Så priviligerat att få “rå om” alla djur på egen hand.

Det tar en timme innan vi ser första djuret men sen radar de upp sig. Mångfalden är imponerande och antalet är stort. Mycket fåglar, massor av flodhästar, mycket impala förstås. Det har regnat mycket, så mycket att vatten står högt på vägarna till och från.

Fantastisk dag med alla djur. Vi saknade bara noshörningar men de finns inte i Katavi. Vi fick efter lång väntan se en leopard. Vi hittade en död impala uppe i ett träd. Ett säkert tecken på att en leopard finns i närheten. Efter en timmes kikande och spanande ser vi till slut en svans-stump som viftar till i det höga gräset. Efter ytterligare en liten stund reser sig leoparden från det höga gräset.

Skojar med Juma, vår guide, och säger att det nu bara är de vilda afrikanska hundarna som saknas. Det tar femton minuter och som ett  under ligger femton vilda hundar på vägen. De är utrotningshotade och sällsynta därför ännu lite kul att få se dem. I Zimbabwe kallas de för “painted dogs”, ett namn de fått för sina lustiga färger.

Fågelbeståndet tycks obegränsat
”Saddlebilled stork”
En av hundratals bufflar
”Redbuck”
”Topi”
Vacker impala
Mungo
Elefanter förstås
”Grounded hornbill” med nyfångad groda i näbben
”Monitor lizzard”
Trädklättrande lejon på marken
Leopardbyte, en impala, hänger i trädet
Den gäckande leoparden
Afrikansk vildhund
Afrikansk vildhund

 

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-12-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas