Kejsare Fasiladas Gonder
Blogg

Kejsare Fasiladas Gonder

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-25

Det var kejsare Fasiladas som 1636 gjorde Gonder till sin huvudstad. I mer än hundra år var staden en viktig handelsstad med ett stort rike. Det gamla citadellet finns kvar mitt i Gonder. Citadellet är välhållet trots plundringar av sudanesiska krigare i slutet av 1800-talet och bombningar av engelsmännen under andra världskriget.

Kejsar Fasilades slott
Shirley i citadellet
Blommande jakaranda vid Fasilades bad

Jag har haft sällskap med franska paret Stanley och Merylene i några dagar till och från. Skönt med sällskap under långa körningar i norra Etiopien. 175 mil blev det totalt från Addis till Gonder. Tyvärr var de inte med när jag dramatiskt flydde, körde igenom, respektive fångades in i olika vägspärrar.

Stanley och Merylene

Vi äter avskedsmiddag på ”Four Sisters”. Restaurangen drivs av en kvinna, gift med en engelsman, och hennes tre systrar. Härlig atmosfär, en kulinarisk afton. I alla fall i jämförelse med många dåliga middagar i Etiopien. Four Sisters levererar. De serverar den bästa maten jag fått i Etiopien.

Four Sisters
Jag med två av de fyra systrarna

När jag efter middagen kommer tillbaka hotellet undrar man om jag har öronproppar.
– ”Va, varför det?”
– ”Jo imorgon är det söndag.”
– ”Och?”
– ”Böneutropen börjar 04.00”
Ja böneutropen, de kristna, börjar redan 02.30 och tar slut först 09.20. Nästan sju timmar. Obegripligt. Hela Gonder dånar av mässandet. Som väl är hör jag illa när jag plockat ut mina hörapparater. Och med feta öronproppar isatta får jag en hyfsad natt. Vilket liv, ofattbart att Gonder-borna står ut med detta varje söndag.

Mina franska vänner åker till Lake Tana medan jag lämnar bilen, flyger till Addis för att möta Shirley och ordna visum till Sudan. Vi flyger därefter gemensamt tillbaka till Gonder för vidare äventyr i Sudan.

Här några bilder från gatulivet i Gonder

Överallt spelas det ”babyfoot” och biljard i Etiopien
Gonders bakgator
Vanlig skylt i de centralaste delarna
Ett av många ”gatufik”
Tur att det finns åsnor i Etiopien
Gott kaffe

 

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-25
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas