Khartoum
Blogg

Khartoum

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-03-03

Vi åker till Mahdis mausoleum och Khalifas hus. En lång färd som bland annat går över den vita Nilen och in stadens basarkvarter i Omdurman. Khalifas hus är stängt p.g.a. reparation. Mahdis mausoleum är stängt p.g.a. att dörrvakten inte är på plats. Snälla poliser jagar rätt på dörrvakten och vi släpps in i mausoleet. Det är vare sig vackert eller fint men intressant. Mahdi befriade Khartoum från engelsmännen 1885. Engelsmännens ledare Gordon dödas med många andra engelsmän. När engelsmännen återtar Khartoum några år senare har Mahdi dött och mausoleet byggts. Engelsmännen jämnar det med marken och slänger liket i floden. Många år senare byggs mausoleet byggs upp igen och blir viktigt pilgrimsmål.

Mahdis mausoleum
Interiören i Mahdis mausoleum

Vi åker tillbaka med en taxi som är ett under att den rullar. Hoppas att bromsarna fungerar. Ratten ser ut som ett cykeldäck. Kommer till sevärdhet nummer tre “Sudan National Museum”. Också stängt p.g.a. reparation. Känns som hela Khartoum skulle behöva stängas och repareras.

Fin taxi. Cykeldäck till ratt, Ja och inget annat i instrumentpanelen som fungerar. Men vi kom fram
En hel skola som inte heller kom in på nationalmuseet

Vi bestämmer oss för att fly förfallet och äta lunch på våning 16 i flashiga Corinthia hotel. En av endast tre flashiga byggnader i staden. De serverar en fantastisk buffé. Vilket gott kaffe. Sudanesiskt kaffe, med kanel, ingefära, kardemumma och kaffe förstås. Riktigt riktigt gott. Vi kan från vårt fönsterbord se hur vita och blå Nilen strömmar samman och gemensamt slingrar sig vidare mot Egypten och Medelhavet.

Corinthia hotel, en av endast tre byggnader i Khartoum som såg ok ut
Vy från våning 16 över Nilen
Härlig buffé
Ljuvligt sudanesiskt kaffe

Har bestämt att det blir hemresa via Saudi. Egypten är oerhört byråkratiskt för fyrhjulsdrivna fordon. Vi kommer därför att åka till Port Sudan och ta en färja över Röda Havet till Jeddha och sen vidare norrut.
Dieseln, tack vare våra extra 60 liter, kanske räcker. Men det känns som ytterligare 50liter skulle vara skönt att ha. Så nu börjar jakten på diesel i Khartoum och jakten på växling av USD. Här finns inga ATM maskiner. Ägnar mer än en dag åt svartabörs-handel i Khartoum. Känns som byråkratiskt och långsamt men inte farligt på något vis. Lyckas växla diverse dollar och får tag på ytterligare 50 liter diesel.

Vi gör oss redo för att köra till Karima och Meroe. I Sudan finns det fler pyramider än i Egypten. Landet är laddat med historia från den Nubiska tiden.

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-03-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas