Kimberley diamanthuvudstaden
Blogg

Kimberley diamanthuvudstaden

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-10-18

Vi lämnar Leshoto och åker den långa och torra vägen till Kimberley.

Mr. Pholela som lovar be för oss i kyrkan på söndag när han hör att vi ska köra hela vägen till Sverige
Torrt torrt
Sterilt men vackert

Vi stannar några dager. Vilar ut efter Leshoto och mycket bilkörning. Tre fulla dagar med 7-8 timmars körning varje dag. Känns i knäna, men egentligen inget problem. Det blir tid för administration och planering. Betala gamla räkningar, tvätta kläder och annat smått och gott. Vi bor på ett fantastiskt B&B. Värdparet Lene och Nico, tar hand om oss som vore vi kungliga besökare.

Lite sightseeing hinner vi förstås också med. I en damm utanför Kimberley finns det tiotusentals “lesser flamingo”, mindre flamingo. Det är den minsta av fyra flamingoarter. Fåglarna står tätt tätt packade medan de långsamt vankar framåt. Deras skära färg gör att hela dammen färgas skär.

Vi hinner självklart också med att besöka “The big hole”, det stora hålet. Kimberleys viktigaste turistattraktion. Diamantgruvan som producerat 2,7 ton diamanter. En hel stad är uppbyggd med hus, hotell, barer, smedja etcetera enligt hur det såg ut på slutet av 1800-talet. Som ett besök i vilda västern.

Diamantstaden

Efter besöket åker vi till klubben. Klubben från slutet av 1800-talet är nu hotell och restaurang. Det sägs att det på slutet av 1800-talet fanns fler miljonär på klubben än någon annanstans i världen. Det var äventyraren och finansmannen Cecil Rhodes (mannen som gav sitt namn till Rhodesia) som startade klubben. Som att kliva in på en Londonklubb från 1880-talet. Vi hittar till och med en stol som ägts av Winston Churchill d.ä.

Diamantklubben, lobby
Klubbens bar
Sven Gruvstad
Publicerad 2019-10-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas