Mana Pools nationalpark
Blogg

Mana Pools nationalpark

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-12-04

Så kommer min nya “co-driver” Sven-Erik. Morgonen efter åker vi till Mana Pools nationalpark. Parken är känd som en av de ytterst få där man får lov att gå omkring själv i naturen, om man vill. Det normala är att det är förbjudet att lämna bilen, men inte här.
Det tar oss en full dag att nå parken och installera oss. Skänker på vägen dit min tredje fotboll till en ung grabb. Han ser vettskrämd ut innan han fattar att han verkligen får en ny fotboll. Att den är hans på riktigt. När han inser skiner hans ansikte upp som en sol.

Den tredje fotbollen är överlämnad

Vi passerar fyra kontroller med vakter och bommar när vi nått parken. Stämningen är god vid kontrollerna med idel leende. Leendena och skojandet är påtagligt. Det är så smittsamt och livsbejakande.

Parkvakterna kontrollerar våra papper
Idel leende i kontrollerna

När vi sitter i den tropiska natten landar en stor uggla i trädet bredvid oss, mäktigt. Vi är nu nere på endast 300meter och sommaren håller på att starta. Värmen är påtaglig. Det blir två drypande våta nätter med en lägsta temperatur på nästan 30 grader. Känns som mitt myggnät hoppar runt och försöker strypa mig under nattens svettigaste timmar.

Vi äter frukost vid Zambezifloden. Vyn över floden är strålande. Bergen på andra sidan floden ramar in naturen på ett vykortsliknande sätt. Utsikten över floden är betagande, bedårande, nästan tidlös. Jag saknar ord. Denna plats, vår campingplats, är en av de absolut vackraste platser jag någonsin sett.

Vacker vy över Zambesifloden
Ytterligare vacker vy över gränsfloden mellan Zimbabwe och Zambia

Under dagen får vi se buffel, apor, gamar, african ibis, waterbuck, impala, maraboustorkar, pärlhöns, elefanter, många olika fågelarter, hyenor, krokodiler och mängder av flodhästar. Parkvakterna berättar att torkan har gjort att en del elefanter dött vilket gör att lejonen fått, så att säga, gratismat. Lejonen kommer därför inte fram och jagar och är svåra att upptäcka.

Mycket handlar om flodhästar i Mana Pools. På kvällen ser vi fem flodhästar som kommer upp och betar gräs vid floden. Vi har dem i och runt campingplatsen på natten. Deras brölande hörs hela natten. Närmaste beskrivningen av hur deras brölande låter är det läte som en arg svensk tjur gör. Spännande nätter med flodhästar som ”röjer” omkring på vår campingplats.

Med vår starka lampa lyser vi från tältet på flodhästarna på campingplatsen

Men det är inte bara flodhästarna som kommer på besök. Sven-Erik hittar två mindre skorpioner och en spindel. En apa leker med mitt dieselfilter medan den förgäves väntar på överbliven mat. Sven Erik fiskar med två nationalparksvakter Vi är verkligen mitt inne i den afrikanska vildmarken. På kvällen gör vi upp eld med ved som vi hittar. Efter maten sitter vi och njuter av alla ljud som till och från är öronbedövande. Med min starka ficklampsstrålkastare “jagar” vi flodhästar, ugglor och andra djur.

Glöm inte mitt Julerbjudande till Seniorens medlemmar

Inför julen ger jag mina mina bloggläsare och senioren-medlemmar en speciell julrabatt på 100 kronor på min bok ”Från Malmö till Mumbai”. Boken är en berättelse om min resa, ett äventyr i bil “från Malmö til Mumbai”. Resan som leder till min pågående Afrikaresa.

För endast 199 (inkl porto) kan ni beställa min bok hos förlaget Vulkan.

Logga in på deras hemsida vulkanmedia.se eller klicka in på deras länk
https://www.vulkanmedia.se/fran-malmo-till-mumbai/  .

För att ta del av rabatten, ange rabattkoden “ senioren “ innan betalning slutförs.

Hoppas ni får en inspirerande läsning

Från Malmö till Mumbai

 

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-12-04
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas