Pyramider och öken
Blogg

Pyramider och öken

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-03-06

Vi åker norrut. Khartoum är stort. Det tar en timme att komma ut ur staden. Därefter är det en vacker väg, mycket vacker. Landskapet blir alltmer likt öken för att på slutet övergå till ren sandöken. Vi ser många kameler och förstås de åsnedragna vattencisternerna.

Vi konstaterar snabbt att människorna är mycket vänliga. Det är svårt att kommunicera, nästan ingen kan engelska, men vänligheten har inga gränser. När vi frågar något längs vägen hämtar man snabbt någon som kan lite engelska om man själv inte kan.

Unga åsneförare
Glada vinkningar
Koncentrerad dam med säck på huvudet
Sängförsäljning längs med vägen
Vi ser dem på de mest otillgängliga platser. Vattenkrusen för törstiga resenärer. Vem fyller dem undrar vi

I närheten av Karima finns Jebel Barkal, El Kurru och Nuri. Alla arkeologiska platser med tretusen år på nacken. Kushiterna från Nubien som till och från styrde över Egypten fanns här. Vi besöker heliga platser, gravar och ser många pyramider. Här finns inga turister, absolut inga. Det känns väldigt priviligerat att få ha allt för sig själv. Sudan har fler pyramider än självaste Egypten. Inga Keops-pyramider precis men likafullt imponerande när man på långt avstånd ser dess profiler sticka upp långt ut i öknen. Men som sagt inte samma höjd och perfektionism som i Egypten.

Jebel Barkal
Tempel-pelare vid Jebel Barkal
De 3500-åriga målningarna i El Kurru. Fantastiskt välbevarade i gravkammare
El Kurrus vakt språkandes med turist
Pyramid i Nuri
Vacker nubisk port
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-03-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.