Vid sydsudanska gränsen
Blogg

Vid sydsudanska gränsen

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-06

Jag sitter på en terrass under ett uppspänt solskydd. Skriver på min blogg och njuter av fantastiska vyer över de sydsudanska bergen.

Vy från terrassen mot de sydsudanska bergen

Efter marknaden i Dimeka åkte vi rakt västerut till en liten katolsk missionsstation vid den sydsudanska gränsen. Vi vill se hur de arbetar, hur det ser ut och vad de kan tänkas uppnå med sitt arbete. David har byggt upp och drivit stationen under 20 år. Förutom ett tiotal lokalanställda finns även Gonzalo, spanjor och sjukskötare, samt Daniel från Kenya. Vi förstår snabbt att de arbetar hårt för att göra vad de kan med små medel.

David, Gonzalo och Daniel, teamet bakom missionsstationen

Missionsstationens huvudsakliga uppgift är att hjälpa människor i de näraliggande byarna med primär-sjukvård. Ingen lätt uppgift i ett område där häxdoktorer och vidskeplighet fortfarande härskar. Anna som är sjuksköterska imponeras av den välutrustade sjukstationen. Hit kommer man från de små byarna för att få sjukvård. Gonzalo tar hand om det han kan och skickar resten till Jinka, där ett sjukhus ligger. Men Jinka ligger långt bort. Många vare sig kan, har råd eller vill åka dit.

På eftermiddagen går vi i samlad trupp till en av byarna i närheten. Vi hälsar på byns hövding, en gerillaledare från Sydsudan. Det är söndag och det blir gudstjänst. En gudstjänst med mycket sång och en del dans. Efter gudstjänsten skänker jag en fotboll till lagledaren för byns fotbollslag. Ja de har en lagledare och ett fotbollslag men ingen fotboll eller fotbollsmål. Under dagen har man byggt två fotbollsmål med hjälp av långa pinnar som sticker upp lite snett. Lagledaren delar upp byns killar i två lag. Så blir det fotbollsmatch. En spännande match som vi tyvärr får lämna innan den är klar. Det håller på att mörkna och vi vill vara tillbaka innan det blir riktigt mörkt. Det blir en vacker solnedgång, men det blåser, ska det bli regn? Nej det är stjärnklart.

Den lilla byn som vi besöker
En av byns invånare
Gudstjänsten leds delvis av lokal förmåga. Gonzalo, Anna och resten av åhörarna lyssnar noga
Laguppdelning inför fotbollsmatchen
Åskådarläktaren. Lägg märke till åskådaren längst bak med mobiltelefon. Inte ens här är det mobilfritt
Gonzalo tar emot patienter i den lilla byn Kakuta
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas