Rastasafari
Blogg

Rastasafari

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-08

Via Arba Minch och den vackra vägen längs med Chamo- och Abaya sjöarna tar vi oss till Awasa. Det är i dessa trakter som centrum för rastasafarismen finns. Enligt en biblisk profetia i Jamaica skulle en ny messias komma från Afrika. År 1930 uppfylldes detta när Ras Safari kröntes till kung Haile Selassie som själv var mycket frågande inför detta. Men rastasafarismen var för alltid född. Det gick så långt att Bob Marley, från Jamaica och reggaens fader, höll på att begravas precis här.

Vi landar i Awasa. En lugn etiopisk stad. Ja, lugn för att vara i Etiopien. Känner mig trött efter allt körande och alla stirrande barn. Vi stannar utan något större program. Komma ifatt en smula. Hinner med en vacker promenad längs Awasa-sjön. Tyvärr mycket plastflaskor och skräp men med ett fint fågelliv och mycket annat att titta på. Vi ser egyptiska gäss, kungsfiskare och hundratals marabou-storkar. Har aldrig sett så många storkar förr. Imponerande, men gillar egentligen inte dessa asätare. En flodhäst kan vi också ana oss till. Många fiskare är ute med nät eller bara enkla fiskespö. Små abborrliknande fiskar fångas och fileas på plats. Vi tar en kaffe. Stark som sjutton men riktigt god. Kaffe är viktigt i Etiopien. Kaffet serveras med ceremoni och rökelse.

Strandpromenaden i Awasa
Etiopisk kaffehörna
Poserande stork framför sjön
Närbild av en maraboustork
En av många fiskare
Söt kungsfiskare
En fågel som går på vackra gula blommor i sjökanten
Egyptisk gås

Fotograferar en jättelik gräshoppa. Ska vara invasion i Etiopien och Kenya i år. De lär äta allt i sin väg, något som vi förstås inte sett något av. Stackars bönder tänker jag.

Etiopisk decimeterlång gräshoppa
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas