Bygger eget seniorboende
Exempel på seniorlägenhet som ska byggas i Knivsta.
Boende | Tema boende

Bygger eget seniorboende

SPF Seniorerna i Knivsta ligger i startgroparna för att bygga ett eget seniorboende med 45 lägenheter.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-04-21

Än har inte bygget börjat, men alla förberedelser är klara. Inflyttning blir om två och ett halvt år. Tord Eriksson är en av eldsjälarna som dragit igång det hela.

Gjorde studiebesök

– Jag hade läst ett reportage om ett sådant här projekt i Gävle, där en SPF- förening tagit initiativ till ett seniorboende. Det såg så fint ut, så jag tog kontakt med dem och åkte dit på studiebesök, säger Tord Eriksson.

Det han lockades av var, förutom att lägenheterna i sig var fina, de gemensamma utrymmena. Samlingsrum, gemensam entré, takterrass – vem vill inte ha det så?

Bor man i ett hus med gemensamma ytor gör det inget om ens egen lägenhet inte är så stor

Perfekt lösning

– Med tanke på hur många äldre som är ensamma är det här en perfekt lösning. Bor man i ett hus med gemensamma ytor gör det inget om ens egen lägenhet inte är så stor, det finns ju alltid plats ändå att umgås med vänner och bekanta om man får besök. Och så finns det ju alltid folk i huset, det är det allra bästa.

Brf Granebergstorpet i Knivsta

Bostäderna som SPF Seniorerna Knivstaorten tagit initiativ till kommer att bli ett så kallat 55+-boende och rymma allt från små tvåor till större fyrarummare. Dessutom finns gemensamma ytor som en fest- och aktivitetslokal, takterass med bastu och hobbyrum. En gästlägenhet för övernattande besökare kommer också att finnas.

SPF Knivstaorten har samarbetat med fastighetsbolaget TB-gruppen för att ta fram lägenheterna och föreningens medlemmar har förtur att teckna sig.

Dölj faktaruta

Plats för gemenskap

Det har varit en del jobb, det ska man inte sticka under stol med. Tord fick rådet att man skulle ha en bra grupp människor med sig, som har lite fackkunskap. Gärna någon arkitekt, någon som är van vid förhandlingar, någon från byggbranschen. Då blir det lättare när alla beslut ska fattas.

Många intresserade

– Sedan är steg ett att hitta en tomt. Vi tog kontakt med kommunen, men den tomt vi först hade spetsat in oss på blev det inte. Däremot en annan. Vi upprättade också en kölista, det är ju förstås det viktigaste att man vet att det finns folk som är intresserade. På mindre än ett år hade vi över 50 på vår lista. Kanske kommer det att kännas lite konstigt när det blir dags att flytta från huset till en mindre lägenhet. Men det finns mycket att se fram emot, äppelträd på gården ska det bli, stora balkonger i söderläge och en storstuga med plats för gemenskap.

LOKALA FÖRENINGAR

Här finns mer information:

Boverket har gett ut en skrift om byggemenskaper, med bland annat fakta om statligt startbidrag. Föreningen Kollektivhus nu: www.kollektivhus.se Föreningen för byggemenskap www.byggemenskap.se

Andra lokala föreningar:

Stockholm: Boföreningen Framtiden www.boframtiden.se
Göteborg: Bo Ihop, boihop.org Undersammatak www.undersammatak.org
Malmö: Kollektivhus i Malmö kollektivhus.wordpress.com
Karlskrona: Seniorhusföreningen i Karlskrona, där SPFs bostadsexpert Fredrik von Platen är ordförande www.seniorhus.se

 

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-04-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas